Tizenkét évig ment házhoz a tej

Bera András vállalkozó, tizenkettő évvel ezelőtt kényszerből indította el a tejes vállalkozását, amit most kényszerből kénytelen befejezni.

Akkor, az alacsony felvásárlási árak miatt döntött úgy, hogy a frissen fejt tejet saját maga szállítja házhoz Kiskunmajsán.

Bera András napi 60–70 kilométert is megtett a járművével Kiskunmajsán. A döntés, most azért született, mert gazdaságtalan lett az utóbbi időben. Hiába szerette őt mindenki a városban, egyszerűen nem érte meg tovább folytatni. Akkoriban a gazdáktól 40 forintos áron vásárolták fel a tejet, míg a frissen fejt tej literje 120 forint volt. A tehéntartással is foglalkozó őstermelő még 2012. szeptemberében rögzítette a tej árát, és egészen múlt év végéig 200 forintért adta.

Az induláshoz egy zárt terű furgont vásárolt, amit átalakítottak tejszállítóvá. 2009-ben, december első napján indult először a majsai utcákban a tejesember. Autójának szignálja, a „Boci, boci tarka” kezdetű gyerekdal volt. Az üzlet kétségtelenül beindult. A kocsi 450 literes tartálya nagyon gyakran kiürült.

Berta András elmondta, hogy a kiadások egyre csak nőttek, sokat drágult az üzemanyag, az autó fenntartása is vitte a pénzt, és sajnos egyre kevesebb lett a vevő is. A szarvasmarhákat megtartotta, de tejet már nem árusít a jövőben. Főleg az idősebb korosztály alkotta a vásárlói kört, akik közül sokan értettek a tej további feldolgozásához. A városban nagyon szerették őt, sok helyen igazi családtag lett. – írja a BAON.HU

 

Juhász Márta
Ha tetszett a hírcikk, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek