Tízezrek tüntettek Pozsonyban: Fico, Danko és Kováčik fejét követelik!

Egy évvel a nagymácsédi kettős gyilkosság után tüntetések kezdődtek több mint 50 szlovákiai és külföldi városban csütörtökön délután öt óra környékén.

Juraj Šeliga, a Tisztességes Szlovákiáért egyik ismert arca kijelentette, az elmúlt 12 hónap megváltoztatta az országot. “Ján és Martina halála után már soha nem mondhatjuk, hogy nem tudtuk, milyen erős lehet a gyűlölet, a pénz hatalma és a korrupció.” – szögezte le. Šeliga arra is kérte az embereket, hogy ne szavazzanak Štefan Harabinra vagy Marian Kotlebára a választásokon. “Bízom benne, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne egy igazságügyi maffiózó vagy egy fasiszta legyen az elnökünk. – fogalmazott.

A pozsonyi tüntetésen kiállt a pódiumra Ján Kuciak édesapja is. Kuciak apja szerint a lgszomorúbb az, hogy amikor Marian Kočner egy volt SIS-ügynököt bízott meg fia megfigyelésével, ezzel egyidejűleg a rendőrség is utánanézett a fiának.

Karolína Farská, a Tisztességes Szlovákiáért másik legismertebb arca felhívta a belügyminiszter, Denisa Saková figyelmét, hogy hagyja a rendőröket nyomozni. “Ján az önök pártjának korrupcióhoz és maffiához fűződő viszonyáról írt. Ne avatkozzon a nyomozásba.” – szólította fel. Farská azt is mondta, elutasítják azokat a tervezett változtatásokat, amelyeket a kormány tervez bevezetni az újságírókkal szemben. “A politikusoknak a kérdésekre kell válaszolniuk, és nem diktálniuk, hogy ki mit kérdezzen!”

Az emberek Andrej Danko lemondását követelik a pozsonyi SNP téren. Juraj Šeliga Robert Ficónak is üzent: “Fico úr, tavaly emberek ezrei segítettek önnek távozni a kormányhivatalból. Tűnjön el és merüljön feledésbe, ahová való!” Šeliga szerint Fico olyan országot csinált Szlovákiából, ahol a maffiózók nagyobb védelmet élveznek mint az újságírók vagy az emberek.

A színész Richard Stanke is kiállt, és arra emlékeztetett, mennyire beteg egy országban élünk.

Hét óra környékén a pozsonyi tüntetés a himnusz eléneklésével ért véget, a tömeg azt skandálta: köszönjük.


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek