Több kisebbségi adást követel a szlovákiai közmédiában az MKP

Több nemzeti kisebbségi adást követel a szlovák közmédiában a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártja (MKP).
Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke a TASR közszolgálati hírügynökség szerint csütörtöki pozsonyi sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy a szlovákiai közszolgálati médiában kevesebb a kisebbségi műsor, mint amennyire a nemzeti kisebbségeknek a 2011-es népszámlálási adatok alapján a számarányuknak megfelelően joguk lenne. Az MKP ezért törvénymódosítást kezdeményez és az ügyben a kulturális tárcához fordul.
Őry Péter példaként a szlovák köztelevízió magyar nyelvű műsorát említette.
“Jelenleg ez 56 perc hetente, de a magyar lakosság számának százalékaránya alapján akár négy óra is lehetne naponta” – mondta az MKP Országos Tanácsának elnöke. Őry leszögezte, hogy az MKP törvénymódosító javaslata a Szlovákiában élő többi nemzeti kisebbség igényeit is figyelembe veszi.
Kőrösi Ildikó, az MKP alelnöke rámutatott: bár törvény biztosítja az arányos műsoridőhöz való jogot a nemzeti kisebbségeknek, de azt nem tartják be.
“Ezért javasoljuk a műsorsugárzási törvény kiegészítését azzal, hogy a program összetételét illetően konkrétan meghatározza, hogy a nemzeti kisebbségi műsorok részarányának összhangban kell lennie a népszámlálási eredményekkel” – fejtette ki Kőrösi Ildikó.
Az MKP-nak meggyőződése, hogy ezzel a módosítással a szlovák közmédiáról szóló törvény összhangba kerül a szlovák alkotmánnyal és a nemzeti kisebbségi nyelvek használatát szabályozó törvénnyel.


Hasonló cikkek