Több lesz a polgárőr Csongrád – Csanádban

Hamarosan még több polgárőr végez majd határvédelmi munkát, így megyénkben is megnövekszik számuk. Ám mindezen felül más intézkedést is bevezetnek a jövőhónaptól

Az Országos Polgárőr Szövetség Határvédelmi Polgárőr Tagozat tagjai Mórahalmon tanácskoztak a változások ügyéről. A találkozón pótolták a tavalyi járványügyi helyzet miatt elmaradt éves értékelő megbeszélést is, jelen volt Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Békés és Baranya megye képviselete. Az évértékelés mellett szó esett arról, hogy a jövőben fokozottan vonják be a polgárőröket a határvédelmi intézkedésekbe, segítve a katonák és a rendőrök munkáját. Erről már a hivatalos kormányrendelet is megjelent.

Csorba Sándor, a Határvédelmi Polgárőr Tagozatot elnöke a találkozón elmondta, hogy a polgárőrség évtizedes tradíciókra visszatekintő, önkéntes szervezet. Bár az Országos Polgárőr Szövetség és a települések önkéntes polgárőrei az elmúlt harminc évben is fontos szerepet töltöttek be a lakosságvédelemben, mióta megnövekedett a migráció, egyre inkább nélkülözhetetlen a jelenlétük a falvakban, városokban egyaránt.

Az egyre növekvő migrációval együtt jelentősen megnövekedett a határvédelemben résztvevő polgárőrök szolgálatellátása is, ami tavaly több mint 160 ezer órát jelentett a határ mentén és közel 7000 migráns elfogásában nyújtottak segítséget a rendőrségnek – mondta az elnök.

A részletek a polgárőrök határvédelmi bevonásáról ugyanakkor csak később derülnek ki. Amikor már működik mindez a gyakorlatban. De a polgárőrök számának növekedése mellett, más is várható Csongrád – Csanád megyében. Hiszen a jövő hónaptól a mezei őrszolgálatot is megerősítik.

A mezőőrök száma is emelkedik

Akik feladata a határ menti térségben gazdálkodók védelme, terményeik és termelőeszközeik biztonságának garantálása. A megnövekedett számú mezőőrség egy hónap múlva kezdi meg munkáját. Ezt azért fontos kiemelni, mert a mezei őrszolgálatok megerősítése a vidék biztonságát hivatott szolgálni.

Ehhez anyagi segítséget is kapnak, ugyanis a kormány 170 millió forintot különített el erre a célra. A helyzetről Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere számolt be a Kistérségi Közbiztonsági Egyeztető Fórumon, melyet ugyancsak a városban tartottak.

A térség települései, amelyek közigazgatási határa államhatár is, a kormány segítségét kérték a polgárőrségek megerősítése. Valamint a mezőőr-szolgálatok kapacitásának és finanszírozásának bővítése érdekében. Mert úgy tűnik, a migrációs nyomás állandó feladatot jelent. A kormány döntött arról, hogy Mórahalom, Röszke, Zákányszék, Ruzsa, Öttömös, Kelebia, Tompa, Bácsalmás, Ásotthalom és Domaszék mezei őrszolgálatának megalakítására, működtetésére 170 millió forint forrást biztosít –  jelentette ki a városvezető.

A rendőrséget tehát számos oldalról igyekeznek támogatni, hiszen számos esetben szükség van erősítésre.

Nyitókép: illusztráció!

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon

 


Hasonló cikkek