Több mint 1500 könyvet betiltottak Amerikában

Az elmúlt kilenc hónapban több mint 1500 könyv betiltását kezdeményezték az Egyesült Államok iskolai körzeteiben, melyre eddig még soha nem volt példa.

A PEN America − egy nonprofit szervezet, amely a szólásszabadság megóvásán dolgozik az Egyesült Államokban – figyelt föl arra, hogy 1145 regény lett a célpontja jobboldali politikusoknak és aktivistáknak, melyek között megtalálható például Nobel-díjas Toni Morrison regénye is.

A Pen America 2021. július 31. és 2022. március 31. között vizsgálta meg az eseteket, mikor valamelyik regényt kifogásolták valami miatt, és úgy nyilatkoztak az eredményről, hogy az  egyszerre volt sokkoló és példa nélküli. Mint kiderült, 1586 könyv lett kitiltva 86 iskolai körzetből 26 államban.

Az összegyűjtött adatok alapján a betiltott regények 41%-ban a főszereplő vagy valamelyik fontos karakter színes bőrű volt, 22%-ban a mű direkt módon foglakozott a rasszizmussal és 33%-ban a könyvek az LMBTQ+ közösségez kapcsolódtak.

Forrás: The Guardian

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek