Több mint 8 százalékkal nőtt a magyar GDP

Magyar GDP – egész Európában az egyik legjobb adat, még az elemzőket is meglepte

Az előző negyedévinél és a várnál is jobban alakult az első negyedévi GDP-növekedés az euróövezetben.

A magyar GDP az Eurostat jelentése alapján szezonális és naptári kiigazítással 8,0 százalékkal nőtt éves bázison az első negyedévben.

2021 első negyedéhez képest.

Ez egész Európában az egyik legjobb adat, meglepte az elemzőket is. Természetesen azért is ilyen jelentős a GDP-emelkedés, mert egy éve még korlátozások, tiltások voltak érvényben a világjárvány miatt, idén ezek már nem lassították a gazdaságot. A jövő már borúsabb, a háború és a globális inflációs válság biztosan lassítja majd a növekedést, ha az unió valamilyen formában áterőlteti az olaj- és gázembargót, ez pedig kritikus helyzetet okozhat – hangzott el az M1 Híradójában.

Az Európai Bizottság 2022-re 2,7 százalékos éves GDP-növekedést vár az euróövezetben.

Hazánk továbbra is az uniós növekedési rangsor élmezőnyében van, a háború és a szankciók hatásai azonban a magyar gazdaság növekedését is veszélyeztetik. Azon dolgozunk, hogy biztonságos növekedési pályán tartsuk a gazdaságot, megőrizzük a stabilitást, és megvédjük az elért eredményeket” – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

A jelenleg adatszolgáltató uniós tagállamok közül a a magyar GDP adat a negyedik legjobb. Az uniós átlagot, vagyis az 5,2 százalékot bőven meghaladja a magyar adat. De a német, az szlovák, a cseh és a svéd adatsornál is jobb.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek