Több mint hetvenezer külföldi dolgozik Szlovákiában

Az idei első félév végére 73 080-ra emelkedett a külföldi munkavállalók száma Szlovákiában. A havi emelkedés 990, az éves pedig 15 082 fő.Az adatokat a központi munkaügyi hivatal tette közzé. Június végén 33 191 vendégmunkás dolgozott az országban az Európai Unió vagy az európai gazdasági térség tagállamaiból. „Az adatokból kitűnik, hogy az uniós munkavállalók száma 463-mal csökkent, a nem uniós országokból érkező vendégmunkások száma pedig 1450-nel nőtt egy hónap alatt.” – részletezte Ján Richter (Smer-SD) szociális ügyi miniszter.

A nem uniós munkavállalók között a szerbek, az ukránok és a vietnámiak vannak a legtöbben, a leggyorsabban az ukránok száma növekszik. „Hat uniós tagország itt dolgozó állampolgárainak száma meghaladja az ezret, ezek pedig Románia, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Olaszország és Horvátország.” – tette hozzá Richter.

A legtöbb külföldi Pozsony és Nagyszombat megyében dolgozik.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek