Több mint kétszáz alkotás a Vásárhelyi Őszi Tárlaton

Avatar

Kétszáztizennégy alkotás szerepel a november 22-én nyíló 67. Vásárhelyi Őszi Tárlaton – tájékoztatta a szervező Tornyai-múzeum az MTI-t.

    A hattagú zsűri csaknem 734 alkotás közül választotta ki azokat – 126 festményt, negyven-negyven grafikát és plasztikát, hat egyéb kategóriájú és kettő multimédia alkotást -, melyeket a művészetkedvelők február 28-ig láthatnak az Alföldi Galéria földszintjén. A tárlat anyagában szerepelnek fiatal, pályakezdő művészek munkái éppúgy, mint rendszeresen visszatérő kiállítók, köztük Szurcsik János, a korábbi Tornyai-plakettesek legidősebb alkotója, akinek három képe látható majd.
A tárlatot Pogány Gábor és Képiró Ágnes művészettörténészek rendezik. A tárlat díjzsűrijén eldőlt, hogy ki kapja az idei év fődíját, a Tornyai-plakettet, valamint mely művész veheti át az életműdíjat.

A szakmai grémium húsz elismerésről – köztük a fiatal festők nívódíjáról, és a Magyar Művészeti Akadémiával közösen alapított Rudnay-ösztöndíjról – döntött, ezek a megnyitón válnak nyilvánossá.
A Vásárhelyi Őszi Tárlat a maga nemében egyedülálló képzőművészeti seregszemle Európában, ugyanis nincs még egy olyan kiállítás, melyet több mint hat évtizede minden esztendőben megrendeznek, egyedül a kétévente sorra kerülő Velencei Biennále tekint vissza komolyabb múltra. Az első ízben 1954-ben megszervezett kiállítás mára Magyarország legjelentősebb kortárs képzőművészeti seregszemléjévé vált.


Hasonló cikkek