Több mint négymilliárdból újítanak fel templomokat Nógrádban

Sok megye után az északiban is megtörtént a bejelentés

Salgótarjánban és a környező településeken összesen 4 milliárd 474 millió forintból újulnak meg templomok és egyházi épületek, a fejlesztéseket a Modern városok programból finanszírozzák – jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn a nógrádi megyeszékhelyen – számolt be az MTI.

Soltész Miklós ismertette: Salgótarjánban 15 katolikus, református, evangélikus, zsidó felekezeti, illetve baptista templom, imaház vagy közösségi ház újul meg, míg a megyeszékhely környékén 18 településen 37 templomot, imaházat, közösségi házat, iskolát és óvodát újítanak fel. Szólt arról is, hogy a templomfelújítási programban Nógrád megye más részein 40 katolikus, egy református és öt evangélikus templom újulhat meg 42 kistelepülésen 207 millió forintból. Az államtitkár kiemelte, hogy a beruházások fontosak a hitélet és az oktatás, nevelés szempontjából, de szerepet játszanak a gazdaság újraindításában is, minél több embernek adva munkát.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere elmondta, az egyházi fejlesztésekről 2017-ben állapodtak meg az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyaláson, és az önkormányzat fontosnak érzi, hogy a beruházások ne csak a megyeszékhely közigazgatási területén belül, de a térségben is megvalósuljanak úgy, hogy megszépülnek a kapcsolódó területek is.

Marton Zsolt, a Váci Egyházmegye püspöke azt mondta, hogy az érintett katolikus templomok nagyobb része műemléképület, és nem csak a hívő emberek előtt állnak nyitva. Mint mondta, a bátonyterenye-maconkai templom például a középkorban épült, de felújítanak most az 1920-as, ’30-as években épített templomokat is. A püspök azért tartotta fontosnak a fejlesztéseket, mert – mint fogalmazott – a templomok nemcsak az adott vallási felekezet közösségi helyei, nemcsak imahelyek, szentélyek vagy zsinagógák, hanem a nemzeti kultúra épített örökségei is.

Becsó Károly és Becsó Zsolt nógrádi fideszes országgyűlési képviselő köszönetet mondott a kormánynak a program támogatásáért, a Váci Egyházmegyének a szervezésben végzett munkáért és Salgótarján önkormányzatának, amiért lehetővé tette, hogy a beruházások több településen valósulhassanak meg. Közlésük szerint a kormány a javasolt teljes támogatáscsomagot elfogadta.

Kiemelt fotó: Sltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára egy korábbi salgótarjáni sajtótájékoztatón.

FORRÁS: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD


Lakatos Kati

Hírek szóban és írásban Nógyrád megyéből a PannonHírnök HazaiTükör rovatában. Küldetésem Gárdonyi után szabadon, Lámpás. A felnövő nemzedékek oktatása.

Hasonló cikkek