Több mint negyven ürgét telepítettek át a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Több mint negyven ürgét fogtak be és telepítettek át a szakemberek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren folyó felújítási munkálatok által érintett területekről – közölte a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az MTI-vel kedden.   

 

A közleményben felidézték, hogy idén áprilisban egy nagy területre kiterjedő ürgefelmérést végeztek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén a szakemberek azzal a céllal, hogy pontosabb képet kapjanak a repülőtér ürgeállományának térbeli eloszlásáról. A felmérés eredményeként megállapították, hogy a budapesti repülőtér területén jelentős ürgeállomány él, egyedszámuk több ezerre tehető.

 

Ürge a mezőn (Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt)

 

A felmérés rávilágítottak arra is, hogy a gurulóutak és előterek felújításával érintett területeken ürgék élnek, amelyeket biztonságuk érdekében a munkálatok megkezdése előtt át kellett költöztetni a repülőtér egy távolabbi biztonságos területére.

 

Állatmentésre volt szükség

 

Az érintett területről összesen 42 ürgét fogtak be és telepítettek át a szakemberek. Az állatokat a befogás napját követő reggelen engedték ki az előkészített területre, majd tíz nap megfigyelés és őrzés következett – írták.

A természetvédelmi beavatkozásban részt vettek a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. természetvédelmi szakemberei is, akik az Agrárminisztériummal közösen működtetett Vadonleső Programban – 17 másik védett állat- és növényfajjal együtt – az országos ürgeelterjedést és bizonyos veszélyeztető tényezőinek adatait gyűjtik önkéntesek aktív közreműködésével. Az adatgyűjtés közel másfél évtizede tart. A mostani felméréssel pótolták a helyszínnel kapcsolatos, eddig hiányzó információkat.

 

“Az ürgék számára az egyik legideálisabb közeg a repülőtér területe, mert a folyamatos kaszálásnak köszönhetően a budapesti légikikötő nagyon hasonlít az ősi füves gyepekhez. Az ürgék a rövidfüvű legelők visszaszorulásával az ország több pontján is a repülőtereken találnak menedéket. Tőlünk nyugatra és északra már csak töredék állományokban, valamint mesterségesen visszatelepített kolóniákban élnek, a hazai ürgepopuláció védelme ezért nemzetközileg is fontos természetvédelmi feladat” – ismertette a közleményben Bögre Krisztián, a Budapest Airport Zrt. senior környezetvédelmi specialistája.

 

Mint a közleményben írták, a Budapest Airport számára kiemelten fontos a repülőtér területén megtalálható állatok védelme. A biodiverzitás megóvása a repülőtéren a vadon élő állatokkal való ütközések megelőzésére és mérséklésére összpontosít. A budapesti repülőtér üzemeltetője a madarak és a vadon élő állatok védelmét a Madár- és Vadvédekezési Kézikönyvvel összhangban szabályozza, amelyet évente felülvizsgál és frissít.

 

Forrás: MTI

Nyitókép: Illusztráció (Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt)

Kövessen minket a Facebookon is!


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek