Több mint száz migráns kötött ki Cipruson

Százegy illegális bevándorló kötött ki kedd este Ciprus keleti partvidékén egy bárkával – közölte a ciprusi rendőrség.

A bárkát öt tengeri mérföldre vették észre a partoktól a hatóságok, majd egy halásztelepülés kikötőjébe kísérték.

A migránsok csoportjában 43 gyermek és 14 nő is volt, a nők közül négyen várandósak.

„Ciprus kezd alámerülni a menekültek és gazdasági bevándorlók terhétől. Nem fogadhatunk többet, egész egyszerűen azért, mert nincsenek megfelelő létesítményeink az elszállásolásukra” – hangsúlyozta Nikosz Núrisz ciprusi belügyminiszter. Azt mondta, hogy az idén eddig 859 illegális bevándorló érkezett a szigetre, ebből 349-en az utóbbi hat napban. A tárcavezető kiemelte: ez az első eset, hogy az érkezők 80 százaléka olyan afrikai országból érkezett, ahol nincs háború, sem egyéb fegyveres konfliktus.

A Hszinhua kínai hírügynökség értesülése szerint vasárnap óta mintegy 220 – afrikai és ázsiai országokból származó –, többnyire gazdasági bevándorló jutott át a Ciprusi Köztársaságba az északon 1983-ban önhatalmúlag kikiáltott Észak-ciprusi Török Köztársaság területéről.

Núrisz arról is beszélt, hogy véleménye szerint az Európai Uniónak új bevándorlási politikára van szüksége a terhek elosztása végett. Mint mondta, ezt fogja szorgalmazni az uniós tagországok belügyminisztereinek jövő heti brüsszeli tanácskozásán.

Az új migránshullám oka, hogy Törökország csütörtökön úgy döntött, többé nem állja útját az Európába igyekvőknek. Görögország és Bulgária erre határvédelmének megerősítésével reagált.

MTI

A nyitókép illusztráció.


Hasonló cikkek