Több pártelnök sem a listavezető a szlovák parlamenti választásokon

Számos olyan politikai párt van, amelynek választási listáját nem a pártelnök vezeti. Néhány párt elnöke a második helyen indul, az OĽaNO vezetője pedig már hagyományosan az utolsó, 150. helyen szerepel a jelöltlistán. A választási listák a belügyminisztérium honlapján találhatók meg.

A Híd és a Smer elnöke is a második helyen indul. A Híd listavezetője Érsek Árpád, a párt alelnöke, közlekedésügyi miniszter, a Smeré is az alelnök, Peter Pellegrini miniszterelnök.

A parlamenten kívüli Demokratická strana listáján Michal Kravčík elnök a második, a listavezető Jozef Rajtár független parlamenti képviselő. Hasonló a helyzet a szintén parlamenten kívüli Hlas ľudu pártban is, amelynek elnöke Peter Marček, a listavezető azonban Martina Šimkovičová.

Az ellenzéki OĽaNO listavezetője Mária Šofranko pedagógus. Matovič most is az utolsó, 150. helyről indul.

A szintén ellenzéki ĽSNS választási listáját az elnök, Marian Kotleba vezeti. Az utolsó, 150. helyen Milan Mazurek volt képviselő áll, aki azután vesztettel mandátumát, miután bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítélte a bíróság.

A Slovenská liga elnöke nincs rajta a listán. Bár Vladimir Mečiar volt miniszterelnököt választotta elnökévé a párt, a parlamenti választáson nem indul. A lista első helyén Roman Ruhig alelnök szerepel.

A Magyar Közösségi Összefogás listavezetője Bárdos Gyula, aki nem elnöke a platformot alkotó egyik politikai mozgalomnak sem. A második helyen Mózes Szabolcs, az Összefogás mozgalom elnöke, a harmadikon Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke, a negyedikben pedig Menyhárt József, az MKP elnöke áll.

A parlamenti választás február 29-én lesz, 25 politikai párt indul a szavazók voksaiért.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek