Több székelyföldi szennyezett bányavidék lakóinak is korkedvezményes nyugdíjazást szavazott meg a bukaresti képviselőház

Több székelyföldi szennyezett bányavidék is felkerült Romániában azon települések listájára, ahol a környezeti károk miatt két évvel korábban mehetnek nyugdíjba a lakosok, az erről szóló törvénymódosítást szavazattöbbséggel fogadta el szerdán a képviselőház.

A nyugdíjtörvény módosítását két Hunyad megyei település, Alváca és Reketyefalva miatt kezdeményezték szociáldemokrata és liberális törvényhozók. A korkedvezményes nyugdíjazásra jogosító települések listája azonban a szenátusi elfogadáskor és a képviselőházban is tovább bővült. Öt Hargita megyei település, Balánbánya, Gyergyóholló, Orotva, Csíkszentdomokos és Gyergyótölgyes a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javaslatára került fel a listára.

Az RMDSZ szerdai közleménye Csép Éva Andrea képviselőre, a szövetség munkaügyi szakpolitikusára hivatkozva azt írta: a törvénymódosítás kihirdetését követően két évvel korábban vonulhatnak nyugdíjba azok, akik legalább harminc éven át valamelyik érintett településen, vagy annak nyolc kilométeres körzetében éltek. A törvény kedvezményezettjei számára a nőknél 61 évre, a férfiaknál 63 évre csökken a nyugdíjkorhatár, anélkül, hogy emiatt csökkenne a járandóságuk.

“Balánbánya Románia egyik legnagyobb rézbányászati központja volt 2006-ig, a Gyergyóditróhoz tartozó Orotván a kilencvenes évek közepéig működött a ritkafémek feltárását szolgáló bánya, Gyergyótölgyes és a Neamt megyei Gerinces település között uránbánya működött, Gyergyóhollón pedig radioaktív hulladék keletkezett az uránkitermelés következtében. Ezáltal a települések kiemelt ökológiai károkat szenvedtek, a nehézfémek pedig maradandó szennyezést okoztak a környező településeken is” – idézte az RMDSZ közleménye a törvénymódosítás szükségességéről Hajdu Gábor Hargita megyei parlamenti képviselőt.

A hatályos szabályozás szerint Romániában azon területek lakói kérelmezhetik két évvel korábban nyugdíjazásukat, amelyek fokozottan szennyezettek szén vagy olajpala kitermelése, előkészítése és elégetése, uránércek kitermelése és előkészítése, port vagy üvegházhatású gázokat, ammóniát és származékait tartalmazó ércek, réz-, ólom-, kén-, kadmium-, arzén-, cink-, mangán-, fluor-, klór-, földpát- és szilíciumtartalmú vasércek vagy ércek, radioaktív ércek, hidrogén-szulfid, háromértékű króm, hat vegyértékű króm, cianidok, fémporok és/vagy koksz, kénes kőolaj kitermelése és feldolgozása, benzin kéntelenítése, kőalajfinomítás miatt.

A szerdán megszavazottakkal 110-re bővült a törvény által nevesített, érintett települések listája.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek