Több tonna fenyőt hasznosítanak újra Kassán

Kassán egy hete kezdte összegyűjteni és komposztálni a kidobott karácsonyfákat a KOSIT hulladékkezelő vállalat, mely naponta átlag egy tonna fenyőfát szed össze.

Az első feldíszített karácsonyfák nagyjából 450 évvel ezelőtt jelentek meg. Az utóbbi években már egyre többen állítanak műfenyőt, vagy olyan fákat vesznek, amelyeket a karácsonyi ünnepek elteltével nem kell a kukába dobni.

Róbert Trtík, a városi közterület-fenntartó vállalat egykori igazgatója szerint az utóbbi 4 évben mindössze 25 százalékkal nőtt a karácsonyi ünnepek után kidobott és feldolgozott élő fenyőfák száma. „A városi önkormányzattal együttműködve pontosan ezért kezdtük meg azoknak a fáknak a bérbeadását, amelyek a karácsonyi ünnepek után visszakerülnek természetes helyükre, a földbe. Az elmúlt években karácsony előtt 100 cserepes fenyőt adtunk bérbe.” – tudatta korábban lapunkkal Trtík.

A Kassa határában levő bernátfalvai (Bernátovce) komposztálóban néhány éve már másképp dolgozzák fel az értéktelennek tűnő hulladékot. A kidobott fákat megtisztítják a rajtuk maradt karácsonyi díszektől, utána ledarálják őket, végül a komposztálóba kerülnek. „A díszektől megtisztított fenyőfákat a városi szeméttárolók mellett, a városrész által megszabott helyeken vagy a KOSIT gyűjtőhelyein adhatják le a lakosok.” – tudatta lapunkkal Michal Hrabovský, a hulladékkezelő vállalat szolgáltatásokért felelős osztályvezetője. A fákat február 28-ig gyűjtik, azonban szükség esetén meghosszabbítják az akciót.

Forrás: ujszo.com

Fotó: Németi Róbert


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek