Több útszakasz lesz fizetős 2021-től

Az idén megépült gyorsforgalmi szakaszokkal bővítik a személyautók számára díjköteles hálózatot, és rögzítik a díjak inflációkövetésének szabályait is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) több pontban módosította az útdíjfizetésről szóló rendeletet. Ennek részei a korábbi közleményben ismertetett pótdíjfizetési könnyítések is. Döntöttek az útdíjak automatikus inflációkövetéséről is. A díjemelkedés évenként frissülő lesz, az infláció függvényében. Az ITM emlékeztetett, hogy az országos éves matricák ára 2012, a megyeieké a bevezetésük, 2015 óta nem változott.

2021. január 1-től a személygépkocsik, autóbuszok és 3,5 tonna alatti tehergépjárművek számára díjköteles hálózat a 2020-ban átadott és az év végéig még elkészülő öt szakasszal bővül. Így fizetős lesz az M25 Egernél, az M85 Sopronnál, az M4 Pest megyei és Berettyóújfalutól a román határig tartó új szakasza is, valamint az M76 első hat kilométere az M7-től Balatonszentgyörgyig. Továbbá még 2020-ban forgalomba helyezik az M44 Békéscsabáig elérő szakaszát. Azonban ez az autóút a Tiszakürtig már megépült folytatással együtt sem kapcsolódik közvetlenül a meglévő sztrádahálózathoz, használata egyelőre díjmentes lesz. Így egy ideig a Békés megyei matrica bevezetése is várat még magára.

kreszvaltozas.hu


Hasonló cikkek