Többeknek nem tetszik a komáromi Speciális Alapiskola átszervezése

Nem látja indokoltnak a komáromi Speciális Alapiskola önállóságának megszüntetését Bátorkeszi polgármestere. Az iskola kihelyezett tagozatot működtet a faluban, átszervezése után az érintett gyerekeket a Kováts József Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában helyeznék el valamilyen formában.

A Nyitrai Járási Hivatal a költségek és az emberi erőforrások hatékonyabb felhasználására hivatkozva augusztus 31-től megszüntetné a mintegy 100 diákkal működő komáromi Speciális Alapiskola jogalanyiságát, és szervezeti egységként a most még csak szlovák tannyelvű Összevont Alapiskola részeként működtetné tovább. A szlovák tannyelvű speciális alapiskolát 36 diák látogatja, az átszervezés következtében egyik szervezeti egységét – a kórházban ápolt gyerekekkel foglalkozó alapiskolát és óvodát – megszüntetné. Magyar részről pedig a Bátorkeszin működő kihelyezett tagozatot „lecsatolnáˮ az anyaintézményről.

Bátorkeszi polgármestere, Labancz Roland (MKP) elmondta, az önkormányzaton belül még semmilyen szinten nem tárgyaltak a kérdésről. Labancz szerint két alternatíva áll fenn. Az első szerint az érintett 8 gyerekeket integrálnák a Kováts József Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola osztályaiba. A másik lehetőség pedig az volna, hogy külön osztályt hoznának létre az érintett gyerekek számára.

Érzek ebben nemzetiségi veszélyt is, amennyiben a nagyobb magyar iskolát összevonják a kisebb szlovákkalˮ – mondta Labancz Roland..

Nina Poláková, az Összevont Iskola igazgatója hangsúlyozta, jelen pillanatban csak a fenntartó járási hivatal szándékáról van szó.

 

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Faceboook

Forrás: ujszo.com

Fotó: Vataščin Péter


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek