Többmilliós állami támogatást kapnak a szlovákiai falvak csatornaépítésre

A kétezer lakosnál kevesebbet számláló települések állami támogatást igényelhetnek központi ivóvízhálózat- és csatornarendszer kiépítésére. A lakosok számára azonban ez újabb anyagi megterhelést jelenthet, hiszen a csatlakoztatást saját zsebből kell finanszírozni.

Sólymos László (Híd) környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy Szlovákia a központi csatornahálózat és ivóvízellátás terén jócskán le van maradva az európai normákhoz képest. A tárcának ezzel kapcsolatban egyelőre nincsenek friss adatai, mindössze annyi bizonyos, hogy 2018 januárjában az ország lakosságának közel 68 százaléka volt rácsatlakoztatva a központi csatornahálózatra.

A kétezer lakos alatti településeken a legrosszabb a helyzet: 2262 településből mindössze 615-ben van megoldva a szennyvízelvezetés. Ennek érdekében a környezetvédelmi tárca az elkövetkező 10 évben legalább 500 millió eurót különít el a Környezetvédelmi Alapból a községek fejlesztésére.

„Most az önkormányzatok vannak soron, hogy jól kidolgozott terveket nyújtsanak be. Bízom benne, hogy nagy visszhangja lesz a felhívásnak és a régiók elfogadják a felkínált segítséget” – közölte a környezetvédelmi miniszter. Peter Kalivoda, a Környezetvédelmi Alap igazgatója hozzátette: az első évben főként azoknak az önkormányzatoknak a részvételére számítanak, akiknek már kész projekt áll a rendelkezésére, de a múltban nem jártak sikerrel a pályázással.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek