Tokajban átadták a felújított református templomot

Tokajban átadták a több mint félmilliárd forint kormányzati támogatásból felújított református templomot.

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter beszédet mond a több mint félmilliárd forint kormányzati támogatásból felújított református templomban tartott hálaadó istentisztelet utáni ünnepségen. MTI/Vajda János

 

Álmaikat végül a millennium hozta el

 

A hálaadó istentiszteletet követő ünnepségen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédében a templom és a helyi gyülekezet történetét felidézve elmondta, a Rákóczi-szabadságharc után hatalmas erőfeszítéseket tettek a reformátusok azért, hogy egy ideiglenes imaházat emeljenek Tokajban, de még az ezt követő egy évszázadban sem reménykedhettek állandó kőtemplomban a gyülekezet hívei.

A türelmi rendeletet követően a tokaji református gyülekezet sokat tett a telek és a tégla megvásárlásához szükséges források megteremtéséért, majd a torony és a kész épület elkészüléséért, álmaikat végül a millennium hozta el, amivel két évszázad reményei teljesedtek be – hangoztatta a miniszter.

 

A több mint félmilliárd forint kormányzati támogatásból felújított református templom a hálaadó istentisztelet napján. MTI/Vajda János

 

Gulyás Gergely hozzátette, a gyülekezet erőfeszítései, valamint bőkezű amerikai és holland támogatók segítsége kellett ahhoz, hogy a szocializmus egyházüldözésének idején és a rendszerváltoztatás gazdasági nehézségei között a templom megmeneküljön az enyészettől.

Rámutatott, az imaház felújításával az ősök műve visszanyerte eredeti szépségét és méltó helyét, de szavai szerint az épület történetét elsősorban nem a falak állapota, hanem az azt benépesítő közösség határozza meg.

 

Az egyházak teljesíthessék Istentől kapott küldetésüket

 

“Magyarország újjáépítésének legalább annyira a lelkekben kell történnie, mint a falakban, és nehéz időkben sem adhatjuk fel a célt, hogy fenntartsuk a gyarapodás lehetőségét” – fogalmazott a miniszter, megjegyezve, a kabinet által a felújításhoz biztosított 564 millió forinttal egyszerre történt értékmentés és lehetőség a lelki megújulásra.

Azt szeretnénk, hogy az egyházak teljesíthessék Istentől kapott küldetésüket, és korunkban is hozzáadhassák az emberek életéhez mindazon értékeket, amelyekkel egy évezrede építik és fenntartják ezt az országot, szolgálják a magyar nemzetet – jelentette ki Gulyás Gergely.

 

Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára, fideszes országgyûlési képviselõ beszédet mond a több mint félmilliárd forint kormányzati támogatásból felújított református templomban tartott hálaadó istentisztelet utáni ünnepségen. MTI/Vajda János

 

A felújítással “csoda történt” a templomban

 

Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője a helyi gyülekezet erejét méltatva elmondta, a felújítással “csoda történt” a templomban, amihez az kellett, hogy a közösség merjen álmodni, fogalmazza meg a gondolatait és a tettek mezejére lépjen.

A beruházás során elvégezték a korábban leromlott állapotú imaház teljes belső és külső rekonstrukcióját, kijavították csatornákat, a tetőszerkezeteket, napelemeket telepítettek. Megvalósult a templom aljzatburkolása, a beépített berendezési tárgyak rekonstrukciója, a nyílászárók és a teljes világítás cseréje, valamint a megújuló energiát hasznosító berendezések által templomfűtést is kialakítottak.

 

Forrás: MTI

 

Nyitókép: Átadták a felújított református templomot Tokajban. Tóth Orsolya lelkipásztor igét hirdet a több mint félmilliárd forint kormányzati támogatásból felújított református templomban tartott hálaadó istentiszteleten. MTI/Vajda János

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek