Tökéletes hajat – nyáron is! – 2. rész

Cikksorozatunkat július 23-án a Tökéletes Hajvágás Világnapja alkalmából indítottuk el, mely kezdeményezés a nyolcvanas években indult el Ausztráliából, és jó apropót adott arra, hogy a problémák hajtípusokról beszéljük és megnézzük, mivel segíthetünk magunkon, ha ilyen gondunk adódik. Hogy ne a fodrásznál érezzük magunkat kellemetlenül…

Az előző írásban a legtöbb gondot jelentő hajzsírosodásról volt szó.

…és ha a haj túl száraz?

Szintén gyakori és kellemetlen tünet a száraz haj és fejbőr. Ebben az esetben a nedvességtartalom csökkenése áll probléma hátterében, amit szintén okozhat hajlam, stressz, helytelen táplálkozás, nem elegendő folyadékbevitel, de a legtöbbször a negatív környezeti befolyások miatt alakul ki.

A száraz hajjal gyakran együtt jár a fejbőr gyulladása, viszketése, melyet allergiás reakció is okozhat. Ennek hátterében a hidrogénezés, dauerolás és a nem megfelelő hajápoló készítmények és festékek állhatnak.

Segítség száraz hajra

  • A legfontosabb, hogy hidratálnunk kell a fejbőrt és hajszálak rostjait, és meg kell őket védenünk a további külső behatásoktól.
  • Csökkentsük a hajformázó termékek használatát, mint például a hajlakk vagy a hajzselé, mert ezek is irritálhatják a fejbőrt.
  • Kerüljünk mindent, ami a hajat károsíthatja – dörzsölés, fésülés, túl szoros copf.
  • Hatásosak lehet a pakolások (a legismertebb a tojásos-mézes pakolás: egy tojássárgájához kell három evőkanál mézet keverni és a megmosott, még nedves hajra felvinni, jól betekerve akár órákig rajta hagyni), mivel csak természetes anyagokat tartalmaznak, tele vannak hatóanyagokkal.
  • Természetesen a vitaminok bevitelére belülről is oda kell figyelni és sok gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani.

Vitamins-Nutrition-And-Natural-Products-For-Strong-Hair

A legfontosabb hajtápláló vitaminok

  • A-vitamin: tengeri halak májában, a sárgarépában, zöld növényekben, a tojás sárgájában, tejben, vajban fordul elő legnagyobb mennyiségben.
  • B6-vitamin: leggyakrabban az élesztőben, rizskorpában fordul elő.
  • Biotin: magas biotintartalmúak a növényi magvak, a burgonya és a tej.
  • C-vitamin: elsősorban a paprikában, citrusfélékben és csipkebogyóban található meg.

Cikksorozatunk utolsó részében a korpásodásról és a hajhullás problémájáról lesz szó.


Hasonló cikkek