Tökéletes hajat – nyáron is! – 3. rész

Július 23-én megkezdett cikksorozatunk utolsó részéhez érkeztünk. A Tökéletes Hajvágás Világnapja alkalmából szedtük össze a legfontosabb hajproblémákat és javaslatokat adunk ezek kezelésére.

A korpásodás lehetséges okai

A korpa fehér, zsíros felszínű elhalt hám, mely nem csak a látvány miatt kellemetlen, de fejbőr a fenti tünetek mellett gyakran viszket is. Ez okozhatja az előző cikkünkben tárgyalt túl száraz bőr is, de betegség vagy allergia is állhat a háttérben.

Bárkinél kialakulhat korpa, de számos olyan tényező van, ami fokozhatja ezeket a tüneteket: például a nem kielégítő táplálkozás. Férfiaknál gyakrabban észlelhető.

A korpa eltüntetésének szabályai

  • Gyakran mossunk hajat.
  • A korpa ellen sokféle sampont használhatunk, ami azért jó, mert ha túl sokáig használjuk ugyanazt, elveszítheti a hatását. Ezért célszerű váltogatni a készítményt vagy a 2-3 különböző hatóanyagú sampont időnként kombinálni.
  • A sok napfény is segíthet a problémán.
  • Táplálkozzunk egészségesen: fogyasszunk több cinket, B vitaminokat, telítetlen zsírsavakban gazdag ételeket. (A haj számára legfontosabb táplálkozási forrásokról az előző cikkben már volt szó.)

Mi okozhatja a hajhullást?

A hajhullás akkor tekinthető rendellenesnek, ha túlzott mértékű és nem nőnek újra megfelelő módon a hajszálak. Fokozott hajhullást okozhat az öregedés, vagy terhességi hormonváltozás, lehet örökletes is, de az egészségtelen étrend, ártalmas vegyszerek, egyes gyógyszerek használata, stressz, bőrbetegségek vagy akár a nem megfelelő hajápolás is kiválthatja.

Dark-haired woman being sad, because of having problems with hair loss

Harc a hajhullás ellen

Közismert a régi vicc, miszerint „Mi állítja meg a hajhullást?” – „A padló.” – Nos, ez nem ennyire egyszerű, és nem is humoros dolog, amikor valaki azt látja, hogy csomókban hullik a haja. A hajhullás lehet foltos és szétszórt, de mindkettő maradandó kopaszodáshoz vezethet bizonyos szélsőséges esetben, ha a szőrtüszők és a bennük található hajszemölcs elpusztul. Jó esetben nem erről van szó. Az átmeneti hajhullás pedig a hajas fejbőr anyagcseréjének fokozásával és keratinos pakolásokkal és krémekkel kezelhető.

Sok esetben a nem megfelelő tápanyagfelvétel miatt fokozódik a hajhullás, ezért fehérjék és vitaminok megfelelő mennyiségben történő szervezetbe juttatása nélkülözhetetlen az egészséges haj megőrzése érdekében.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Tökéletes hajat – nyáron is!

Tökéletes hajat – nyáron is! – 2. rész


Képek forrása:
huffpost.com


Hasonló cikkek