Tömegek vettek részt a szabadtéri programokon

A gyerekek nagy örömére ezúttal is sokfelé felidézték a 171 évvel ezelőtti eseményeket.

Több étteremben és cukrászdában forradalmi kínálattal készültek, még Petőfi Sándor „szobrából” is lehetett falatozni. A különleges ételeket ünnepi kerékpártúrával vagy akár kokárdás síeléssel is le lehetett dolgozni – hangzott el az M1 Híradójában.

Marcipánból készült kokárda, Petőfi Sándor portréjával ellátott csokoládés torta és piros-fehér-zöld színű habdesszert – a cukrászokat is megihlette a forradalom és szabadságharc évfordulója Veszprémben. Nem mindennapi finomságokkal várták napközben a vendégeket, még Petőfis mellszobor tortát is készítettek a nemzeti ünnep alkalmából.

Ünnepi fagylattal készültek egy Balatonfüredi cukrászdában, ahol például piros-fehér-zöld színű fagylaltot is lehetett kérni.

A legkülönlegesebb ételek mellett volt lehetőség bőven sportolni is a nemzeti ünnepen. Mátraszentistvánon kokárdás síelést szerveztek. A síparkban már hagyománynak számít, hogy március 15-én így búcsúztatják a szezont.

Nem mindennapi biciklitúrával készültek a kecskeméti kerékpárosok a forradalom és szabadságharc évfordulójára. Korán reggel indultak, hogy teljesítsék a 70 kilométeres távot. Menet közben több történelmi helyszínen is megálltak.

Eltekertek például a Kutyakaparó Csárdáig, ahol 1847-ben Petőfi Sándor is sokat időzött. Ez volt az a helyszín is, ahol megszületett a Kutyakaparó című költeménye. A hely azért is különleges, mert Petőfi mellett Arany János is sokszor betért ide. A túrázók közösen elevenítették fel történelmi emlékeiket.

Nem maradtak ki az állatok sem az ünnepi eseményekből. Hortobágyon nemzetiszínű szalagot kaptak a gólyák. A Madárkórházban már hagyomány, hogy március 15-én engedik el az itt telelő példányokat. Sokan érkeztek ide, hogy együtt köszöntsék a legmagyarabb madarakat. A gólyák ugyanis március 15-e környékén érkeznek haza és augusztus 20-án repülnek el.

Igazi csatajeleneteknek lehettek szemtanúi a szentendrei skanzenbe látogatók. Huszárok idézték fel az 1848–49-es forradalom és szabadságharc történéseit.

Az ünnepi programok országszerte a hétvégén is folytatódnak.

Forrás: hirado.hu


Hasonló cikkek