Tömeges halpusztulás a Nyitra folyóban

Érsekújvártól délre a halak tömeges pusztulására hívták fel a figyelmet a közösségi oldalakon. Bármi is az oka, ez már a második halpusztulási hullám az elmúlt két hónapban.

„Eddig csak ezen a száz méteres szakaszon 964 elpusztult halat találtunk, melyek tizennégy különböző fajba tartoztak.“ – mondta az Állami Természetvédelmi Felügyelet zoológusa, Jozef Lengyel. A döglött halakkal a Nyitra folyó három kilométeres szakaszán találkoztak, azaz Érsekújvár déli részétől egészen a kamocsai hídig. A víz a szombati esőzések után kezdte el kidobni a tetemeket. Halak ezrei fulladtak bele az iszapba májusban is, amikor a sűrű esőzések miatt a folyó vize zavarossá vált.

„Az ügyben közrejátszhatnak a közeli szántóföldekről ideszivárgó növényvédő szerek, műtárgyában található káros anyagok, sőt néhány halász észlelte, hogy a folyóba több helyen is belevezetik a szennyvizet. Ahogy én láttam, nem csak kisebb csatornák, de még a városi víztisztító szennyvízcsatornája is ide torkollik.“ – fejtette ki Lengyel. Az Állami Természetvédelmi Felügyelet szerint a legnagyobb kárt a balinok és egyéb ragadozó fajok pusztulása jelenti. Az elpusztult halak között voltak olyan halfajok is, melyek jellemzően a folyó fenekén élnek, tehát ami megölte őket, az valószínűleg az egész vízmedret megmérgezte. „A döglött halakból nem fogyasztottak a vízi madarak, és arra sem utalt semmi, hogy róka dézsmálta volna őket. Ebből következtetve valószínű, hogy a halak pusztulását mérgezés okozta.“ – Renáta Čuháková rendőrségi szóvivő megerősítette, hogy az ügyben már élővilág veszélyeztetésének és rongálásának vádjával indult büntetőeljárás.

Forrás: noviny.sk, ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek