Tömegesen érkezhetnek hozzánk a német dízelautók

A német kormány egyik megoldása a levegő tisztaságának érdekében, hogy a régebbi dízeles autókat új modellekre cseréljék a tulajdonosaik. Az Európai Bizottságnál most attól tartanak, hogy a becserélt és szennyező régi autók átalakítás nélkül Kelet-Európa útjain landolnak.

Az Európai Bizottság arra figyelmeztette a német autógyártókat, hogy ne exportálják a Németországban a forgalomból kivont dízeles autókat Kelet-Európába anélkül, hogy átalakítanák azokat, különben semmi másról nem lenne szó, mint hogy a légszennyezést nyugatról keletre exportálnák. Erről beszélt a belső piac, ipar-, vállalkozás- és kkv-politika területekért felelős biztos, Elzbieta Bienkowska a német Tagesspiegelnek.

Az EU-biztos attól tart, hogy azokat a dízeles autókat, amelyeket kölönböző kedvezményekért cserébe új autóra cserélnek, és kivonnak a forgalomból, átalakítás nélkül Kelet-Európába kerülne. A probléma egyébként nem új, a dízelbotrány kirobbanása óta egyre nagyobb mennyiségben kerülnek dízeles autók nyugatról Kelet-Európába, csak tavaly több mint 100 ezer használt autót exportáltak Bulgáriába, ebből több mint 30 ezer jármű volt régebbi, szennyező dízel.

Bienkowska szerint érthető, ha a német autótulajdonosok kedvezményekért cserébe megszabadulnak régi dízeles autóiktól, de mindenki számára világosnak kell lennie, hogy mi történik ezután a régi autókkal, azok ugyanis változatlan formában nem kerülhetnek vissza az utakra.

A dízelekkel kapcsolatos probléma nem elszigetelt nemzeti, hanem összeurópai ügy. 

Forrás: portfolio.hu


Hasonló cikkek