Törökország is részt venne az Iszlám Állam elleni hadműveletekben

Törökország is részt venne Szaúd-Arábia mellett a szárazföldi hadműveletekben Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet ellen, és az arab királyság légierejét is bevethetné a dzsihadisták ellen a dél-törökországi Incirlik légitámaszpontról – közölte szombaton a müncheni biztonságpolitikai fórumon tartózkodó török külügyminiszter.

“Ha van stratégia (az IÁ ellen), akkor Törökország és Szaúd-Arábia részt vehetne egy szárazföldi hadműveletben” – hangoztatta Mevlut Cavusoglu, akit két török napilap idézett. “Egyesek azt mondják, hogy Törökország vonakodik részt venni az IÁ elleni harcban, de Törökország tette a legkonkrétabb javaslatokat”. Szaúd-Arábia, amely az utóbbi hónapokban az egyik legközelebbi szövetségese lett Törökországnak, harci gépeket fog telepíteni az Incirlik légitámaszpontra – tette hozzá.

Ezen a légitámaszponton már régóta állomásoznak amerikai harci gépek.

“Rijád jelezte, hogy kész szárazföldi csapatokat küldeni, ha eljön az ideje egy ilyen hadműveletnek” – mondta Cavusoglu.

Szaúd-Arábia nemrég felvetette, hogy az IÁ elleni, amerikai vezetésű nemzetközi koalíció keretében szárazföldi erőket vezényelne Szíriába. Washington örömmel vette ezt a felajánlást.


Hasonló cikkek