Törökországban tovább enyhítenek a járványintézkedéseken

Törökországban keddtől némileg tovább enyhítenek az új koronavírus okozta járvány elleni intézkedéseken – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Ankarában a kormány ülését követő sajtótájékoztatóján. Hétköznapokon később, 22 órakor kezdődik majd az éjszakai kijárási tilalom, továbbá az éttermek és a kávézók ismét fogadhatnak vendégeket.

    A mostani intézkedéscsomag a május közepén megkezdett fokozatos enyhítés második fázisa.
Szintén változás, hogy a hétvégi kijárási korlátozás, amelynek keretében a lakosok napközben csak a közeli élelmiszerboltokat kereshetik fel, már csak a vasárnapot foglalja magában. A szombatra ezentúl azok a rendelkezések fognak vonatkozni, mint a hétköznapokra.
A hét utolsó napja kivételével reggel 7 és este 21 óra között újra fogadhatnak vendégeket az éttermek, a kávézók és a teázók, valamint megnyitják kapuikat a sportlétesítmények, illetve a vidámparkok is.

Vasárnap az éttermek csak elvitelre vagy házhoz szállításra vehetnek fel rendelést.
Az elkövetkező időszakban újból szabad lesz lakodalmat tartani.
A turisták továbbra is mentesülnek a korlátozások alól.
A török vezetés először április 13-án, a ramadán, tehát az iszlám böjti hónap kezdetén szigorított a járványhelyzet kezelésén, majd április 29-től “teljes lezárást” rendelt el, hogy a járvány terjedését jelentősen visszaszorítva indulhasson neki a nyári turisztikai szezonnak.

A fokozatos enyhítés május 17-én kezdődött.
Törökországban a járványügyi adatok az utóbbi másfél hónap alatt nagy mértékben javultak. Az újonnan regisztrált fertőzöttek napi száma április közepén még 60 ezer felett, április vége felé 40 ezer körül járt, május 20. óta pedig már 10 ezer alatt alakul, hétfőn például 6493-mal a legalacsonyabb volt január óta.
Ugyanakkor a betegség halálos áldozatainak napi száma nem mérséklődött ilyen mértékben.

A napi mutató április 30-án 394-en tetőzött, most hétfőn pedig még mindig 122-n állt.
A kis-ázsiai országban jelenleg a Sinovac, valamint a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával végzik a lakosság immunizálását. A kétdózisú oltóanyagok első adagját eddig 16 millió 586 ezer, míg a másodikat 12 millió 486 ezer ember kapta meg a 83,6 millió lakosból. Az oltási kampány tempója a február közepi gyors felfutás óta számottevően lassult.
Emellett Törökország már megállapodást kötött az orosz Szputnyik V vásárlásáról és gyártásáról is.

Világ tükör | PannonHírnök

Facebook


Hasonló cikkek