Törökországnál van Európa kulcsa

Magyarország földrajzi helyzetéből kiindulva kénytelen az összes környező nagyhatalommal jó viszonyt kialakítani, ami az ország számára nagy kihívás, hiszen a nagyhatalmakkal való viszonyban több téma esetében is – a migráció kérdése, a gázszolgáltatás témája – eltérő érdekek és viszonyrendszerek húzódnak az országok állásfoglalásai mögött.

Törökország nélkül nem lehet megállítani a Magyarország és Európa felé tartó milliós migránsáradatot – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, miután előző nap Budapesten tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

A kormányfő azt mondta: a bevándorláspárti erőknek érdekük, hogy eltávolítsák Erdogan elnököt a székéből, mert ha Törökországban nincs erő, egyensúly, biztonság, kiszámíthatóság, rend, akkor nem fogják megállítani a migránsokat, és megvalósul „a bevándorláspárti erők álma”, milliós tömegben érkeznek majd migránsok Európába.

Magyarország az egyensúlyra törekszik

Farkas Örs, az Oeconomus Gazdaságkutató intézet igazgatója elmondta, a miniszterelnök által említett Berlin–Moszkva–Isztambul-tengelyben Berlinhez Brüsszelt is hozzácsatolná, így az Európai Unió–Törökország–Oroszország viszonyrendszerében kell elhelyezni Magyarországot. Hozzátette, e három nagyhatalom érdeke ha nem is teljes mértékben különbözik egymástól, de egészen más paraméterek mentén szervezi saját országuk és a térségük jövőjét. Ebben a viszonyrendszerben kell, hogy Magyarország megtalálja az egyensúlyt.

Ahogy Orbán Viktor is fogalmazott,

Magyarország földrajzi helyzetéből kiindulva kénytelen az összes környező nagyhatalommal jó viszonyt kialakítani.
Magyarország számára nagy kihívás megtalálni az egyensúlyt a különböző nagyhatalmakkal való viszonyban, hiszen több témában is – a migráció kérdése, a gázszolgáltatás témája – eltérő érdekek és viszonyrendszerek húzódnak a nagyhatalmak állásfoglalása mögött – hangsúlyozta Farkas Örs.

Az unió stratégiai hibát követett el 

Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint Törökországot felbőszíti az unió folyamatosan változó politikai álláspontja a migráció kérdésében. Az elemző felhívja a figyelmet arra, hogy addig van Európa biztonságban, amíg meg lehet egyezni Erdogan török elnökkel.

Az Európa Unió az elmúlt két évben stratégiai hibát követett el. Hozzátette, nem az egyesség megkötésekor követett el stratégiai hibát, hanem akkor, amikor

a nyugati tagállamok belenyugodtak abba, hogy a megállapodás megoldja az unió minden biztonsági problémáját
– mondta az Alapjogokért Központ elemzője.

Hozzátette, a 2016-os megállapodáskor az Európai Unió saját kapukulcsát adta oda egy  olyan országnak, amely sok témában vitában áll az unióval, annak értékeivel és érdekeivel. Az, hogy az unió vezetése odaadta Európa kulcsát Törökországnak, és közben nem tett meg mindet annak érdekében, hogy a külső határokat biztosítsa, nagyon felelőtlen tett volt.

Pócza István kiemelte, a megegyezéstől való eltérést Erdogan török elnök már többször is kilátásba helyezte, és ha az unió továbbra sem változtatja meg jelenlegi álláspontját e kérdésben, Törökország beváltja fenyegetéseit, és megnyitja a kapukat a migránsok előtt. Éppen ezért az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint minden nyugat-európai országnak meg kellene fontolnia a határkerítés építését, mert talán ez az egyetlen megoldása a migrációs kérdésnek.

Forrás: hirado.hu


Hasonló cikkek