Történelmi pillanat: Beadták az első adag koronavírus elleni vakcinát Magyarországon

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa a jelenlétemben adta be Magyarországon elsőként a koronavírus elleni vakcinát. Nem sokkal az oltóanyagszállítmány beérkezését követően az oltási tervben foglaltak szerint egy frontvonalban szolgáló orvos kapta meg a koronavírussal szemben védettséget adó szert – írta közösségi oldalán Kásler Miklós.

Az emberi erőforrások minisztere egy korábbi posztjában közölte: a tömeges oltás lehetőségére ugyan még várni kell, de a mai napon fontos lépés történt a járvány megfékezése tekintetében. A tárcavezető kiemelte: hazánkban a garantáltan hatásos és biztonságos oltóanyag mindenki számára önkéntesen és ingyenesen lesz elérhető. – Az oltás biztonságos, már nagy számban oltottak azzal a világon, és alig volt szövődmény – nyilatkozta a közmédiának a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója. Vályi-Nagy István úgy látja, a kollégái részéről is erősödik a bizalom az oltás iránt, majd örömét fejezte ki, hogy a Szent László-kórházban kezdték meg a szérum beadását Magyarországon.

Közölte: a 125 éves intézmény, amely a koronavírus-járványban elsővonalas ellátóhely, eredetileg is fertőzésekkel foglalkozó kórháznak épült. Hozzátette: a Dél-pesti Centrumkórházba szombaton megérkezett oltóanyagok felét az ismétlőoltásig elteszik egy mínusz 80 Celsius-fokos hűtőbe. Az oltás előtt ki kell tölteni az információs lapokat, beleegyezési nyilatkozatokat. Az oltás után pedig 15-30 perces megfigyelés következik. A főigazgató elmondta: első körben a Dél-pesti Centrumkórház és a környező kórházak intenzív osztályain dolgozókat, majd a sürgősségin dolgozókat oltják, utána az általános osztályok dolgozóival folytatódik az oltás. Vályi-Nagy István leszögezte: az oltás veszélytelen, és beadását követően 95 százalékban kialakul a védettség. Ezért arra buzdít mindenkit – kollégáit és a lakosságot is – hogy oltassák be magukat. – Szombaton az Európai Unió összes tagállamába, így Magyarországra is megérkezett a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcinája – ezt már a Pfizer Magyarország ügyvezető igazgatója közölte a közmédiával.

Vereckei Péter azt mondta, hogy az első, „szimbolikus szállítmányban” 9750 adag vakcina található, de a következő hetekben a szerződésben meghatározott feltételek szerint rendszeresen szállítanak majd oltóanyagot a kormány által kijelölt oltópontokra. Kiemelte: az amerikai Pfizer gyógyszergyártó cég és a német biotechnológiai vállalat, a BioNTech márciusban jelentette be, hogy közösen fejleszt oltóanyagot a koronavírus ellen, 280 nappal később pedig meg is érkeztek az első vakcinák Magyarországra. – A fejlesztés során a klinikai vizsgálatokban 44 ezer önkéntes vett részt, és 150 klinikai centrum egészségügyi szakemberei dolgoztak azon, hogy a vizsgálatok sikeresek legyenek.

A klinikai vizsgálatok során a vakcina 95 százalékos hatékonyságot mutatott, és jellemzően csak helyi reakciók alakultak ki az oltás beadása után – közölte Vereckei Péter. Az ügyvezető igazgató beszélt arról is, hogy a vakcinát mínusz 70 Celsius-fokon kell szállítani, ezen a hőmérsékleten hat hónapig, utána 2–8 fokon további öt napig tárolható, feloldás után pedig hat órán keresztül stabil.

Forrás: Magyar Nemzet


Hasonló cikkek