Történelmi pillanat: elindult a tram-train

Hétfő hajnali fél négykor elstartolt az ország első vasút-villamosának menetrend szerinti szerelvénye. A korai indulás ellenére rengeteg volt az érdeklődő, alig fértek fel a tram-trainre

Ahogy arról folyamatosan beszámoltunk, az elmúlt hetekben nagy volt a készülődés, hiszen célegyenesbe került a tram-train. Ma pedig hivatalosan is elindultak a vasút- villamosok.

Lázár János rögtönzött sajtótájékoztatót is tartott a helyszínen, és hangsúlyozta, habár 2016-ban döntött a Kormány a vasút-villamos elindításáról, valójában 15 év kemény munkája áll a háttérben. Ami még nem fejeződött be. Hiszen a végleges üzem jövő év április közepétől kezdődik. Tizenkét járművel, és addigra már 35 perces menetidővel – írja a promenad24.hu

Tram-train teli utasokkal
Hivatalosan is elindult a vasútvillamos – Fotó: Gémes Sándor (promenad24.hu)

A jelenlegi menetidőről pontos információink még nincsenek. Egyes források 51, mások pedig 49 percet említenek. Mindenesetre úgy tűnik, hogy folyamatosan csökkennek majd az utazásra szánt percek. Ugyanakkor más érdekes információ is elhangzott a tájékoztatón, miszerint nem Szeged és Vásárhely vonala lesz az egyetlen, ahol vasút-villamos közlekedik majd.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kifejtette, hogy azon túl, hogy helyi szempontból óriási jelentősége van a tram-trainnek, országosan is figyelik a működését. Nem állnának meg a Szeged – Vásárhely vonallal, és létrehoznák a Debrecen – Nagyvárad közötti vasútvillamos szakaszt is. „Ennek nemzetpolitikai jelentősége is lenne, hiszen összekötné a határ két oldalán élő magyarokat. Itt Vásárhelyen megtanultuk a technológiát, amit máshol is tudunk használni” – fogalmazott a miniszter a tájékoztatón.

A hajnali indulás ellenére tehát nagy volt a kíváncsiság és megtelt a tram-train utasokkal. Ám vannak, akik úgy vélik, hogy a teljes sikerre még várni kell, mert meg kell szokni a vasút-villamos jelenlétét a városokban. Legalábbis ez derül ki egyes kommentelők véleményéből. Hiszen sok érdeklődő követte figyelemmel Lázár János élő adását.

Sajnos nem volt zökkenőmentes a munkába állása a Tramtrian-nek, ugyanis közlekedésének második napján már őzekkel ütközött a vasútvillamos.

Farkas Cs. Tekla

Kövessen minket: Facebook

 


Hasonló cikkek