Történész találkozó Lekéren

December 1-jén megtartották a II. Alsó-Garam menti helytörténészek találkozóját. A konferencia a lekéri községi könyvtár épületében valósult meg, ahol tizenhárom előadó tizennégy különböző témát boncolgatott.

Elsőként Simon Attila történész kapott szót, aki felvázolta, hogy a kutatási eredményeit egyre gyakrabban digitalizáló Fórum Kisebbségkutató Intézet miben tudja segíteni azok munkáját. Simon Attila elárulta azt is, hogy december elején mutatják be hivatalosan a szlovákiai magyarok digitális emlékezete című oldalukat, amelyen adatok fényképek segítségével próbálják szemléltetni a dél-szlovákiai közösség elmúlt száz évét.

A Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója beszélt legújabb, Csak álltunk és sírtunk című könyvéről is. Simon után a Nyitra Megyei Műemlékvédelmi Hivatal munkatársa, Paterka Pál szólt az általa végzett geofizikai kutatásokról, melyek során középkori templomokat és kolostorokat keresnek. A régész kollégájával, Ján Tirpákkal együttműködve több mint ötven helyszínt járt be ezzel a céllal. A helyi Kováč Klára levendulás teáit kóstolgató érdeklődők a díjnyertes garammikolai monográfiával és annak keletkezésének körülményeivel ismerkedhettek meg Ladislav Uhliar közbenjárásával.

Bréda Tivadar a párkányi székhelyű Limes Anavum regionális honismereti társulás képviseletében számolt be a II. világháborús hadisírok és hadszínterek feltérképezéséről. „Szlovákia és Magyarország között a mai napig nem jött létre együttműködési szerződés a sírkutatást és a hadisírgondozást illetően. Ennek az az oka, hogy a szlovák hadisírgondozó törvény olyan kitételt tartalmaz, hogy 1918-ig a monarchiás katonák nemzetiségi hovatartozását a jelenlegi országhatárok szerint állapítják meg.”

A lévai levéltár munkatársa, Vincze László az 1. világháború lévai vonatkozásait ecsetelte. A zselízi középkori freskókról, Veronika kendőjéről, Krisztus sírba helyezéséről és a Szent Borbála-Szent Apollónia párosról Csonka Ákos értekezet. Melecski Lajos előadásában Érsekújvár három bombázásáról tudhattak meg részleteket a helyi könyvtárat megtöltő történelemkedvelők.

Az Érsekújvári Fotóalbum polgári társulás vezetője beszámolt az 1944. október 7-én, október 14-én, valamint 1945. március 14-én történt pusztításról, aminek összesen feltételezhetően több mint 3000 áldozata volt. A fajkürti helytörténész, Ján Žlnka bemutatta települését, majd a civilben operaénekesként is tevékenykedő barsbaracskai Wurczer Péter kapta meg a szót, hogy a Kelecsényi és a Mirbach családokról értekezzen.

Közönség elé lépett a lévai Barsi Múzeum munkatársa, Novák Margaréta is, aki a 700 esztendős lévai vár történelmébe vezette be a hallgatóságot – az első írásos emléktől egészen napjainkig. Az idei konferencia előadói közül nem hiányozhatott Luky János sem, aki Barsendréd nemesi családjairól összegyűjtött információit adta közre. A programsorozat a házigazda, Juhász Gábor előadásával zárult. A 13. század elején már létező bencés apátság kastélya 1870-1945 között lakásokként szolgált, 1952-től pedig a mai napig elmegyógyintézetként működik.

A találkozón losonci helytörténész is képviselte magát a főleg képeslapokat gyűjtő Kelemen László személyében, de jelen volt a Magyar Nemzetőrség „Török István” Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségének vezetője, Czapáry-Martincsevics András is, aki társulásával többek között könyvadománygyűjtéssel is foglalkozik. „A magyar nyelv és kultúra ápolása szempontjából kulcsfontosságúnak tartjuk, hogy a Kárpát-medence minél több közösségi könyvtárába eljussanak a magyar könyvek. Lesz hagyatéka a múltunknak és a jelenünknek.” – fejezte ki bizalmát a szervező, Juhász Gábor.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek