Tovább hódít az elektronikus fizetés

Folytatódott a hazai kibocsátású fizetési kártyákon belül az érintőkártyák, valamint a POS terminálokon belül az érintéses fizetést lehetővé tevő készülékek arányának növekedése.

Így 2019 első negyedévének végén a kártyák több, mint 80, a terminálok pedig több, mint 87 százaléka támogatta az érintéses technológia használatát. Továbbra is megállíthatatlan a fizetési kártyás vásárlási forgalom dinamikus bővülése, meghaladva a 21 százalékos mértéket a tranzakciók darabszáma és értéke vonatkozásában egyaránt.A fizetési kártyás vásárlásokon belül pedig közel 91 százalékos arányt képviseltek az érintéses tranzakciók.Emellett számottevő növekedés mutatkozott az egyedi forintátutalások darabszáma esetében is, megközelítve a 8 százalékos mértéket.Folytatódott a csoportos beszedések számának stabil –közel 4 százalékos –növekedése is. A fizetési rendszerek forgalma a 2018.év végi átmeneti csökkenést követően 2019 első negyedévében ismét nőtt. A pénzforgalmi likviditás változatlanul bőséges.

A hazai pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett fizetési számlák száma 2019 első negyedévének végén kevéssel 10,6 millió felett alakult.Az elsődlegesen fizetési célú fogyasztói számlák tekintetében nem történt számottevő változás, számuk változatlanul közel 6,7 millió volt.Tovább folytatódott a hazai kibocsátású fizetési kártyák számának emelkedése, 2019 első negyedévének végén számuk meghaladta a 9,4 milliót. A több, mint 40 ezer darabos növekedés szinte teljes mértékben az üzleti kártyák számának bővüléséhez volt köthető, ami az elmúlt két negyedévben egyaránt 6 százalékos növekedést jelentett.A fizetési kártyák számának alakulása tekintetében továbbra is meghatározó az érintőkártyák terjedése, számuk 2018 végéhez képest 132 ezerrel bővült, így arányuk az összes fizetési kártyán belül 2019 első negyedévének végén már meghaladta a 80 százalékot.

A hazai pénzforgalmi szolgáltatók fizetési kártya-elfogadói hálózatában ugyan csekély mértékben, de csökkent a fizikai kereskedői elfogadóhelyek és az elfogadóhelyeken üzemelő POS terminálok száma. 2018 végéhez képest közel 2 ezerrel kevesebb elfogadóhely és 435 darabbal kevesebb készülékállt a vásárlók rendelkezésére 2019 első negyedévének végén. 2016 harmadik negyedéve óta először csökkenés történt az internetes elfogadóhelyek tekintetében is, számuk az előző negyedév végéhez képest 298 darabbal lett kevesebb. Mindezek mellett azonban újfent bővülés volt tapasztalható az érintéses fizetést lehetővé tevő POS terminálok esetében, az 1,2 százalékos növekedés eredményeként 2019 első negyedévének végén számuk meghaladta a 125 ezret, arányuk pedig az összes terminálon belül a 87 százalékot.

A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal belföldön lebonyolított vásárlási tranzakciók száma és értéke tekintetében egyaránt 21 százalék feletti bővülés volt tapasztalható 2019 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Ennek eredményeként az első negyedévben a lebonyolított vásárlási tranzakciók száma meghaladta a 202 milliót, értéke pedig megközelítette a 1425 milliárd forintot.Ezen belül is kiemelkedő bővülést mutatott a kártya fizikai jelenlétét nem igénylő internetes vásárlási forgalom, darabszám tekintetében 28, értékben pedig 35 2/4 százalékos növekedéssel, aránya a teljes vásárlási forgalomhoz képest azonban továbbra is alacsony.Mindezek mellett a magyarországi fizetési kártya-elfogadó hálózatban hazai kártyákkal lebonyolított érintéses tranzakciók aránya a fizikai elfogadóhelyeken történt kártyás vásárlásokon belül 90,6 százalékos szinten alakult, ami 7,4 százalékpontos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal belföldön lebonyolított készpénzfelvételek darabszáma nem változott az előző év azonos időszakához képest, azonban a felvett készpénz értéke tekintetében 9 százalékos növekedés történt, amely így 2019 első negyedévében elérte az 1 900 milliárd forintot.

A hazai pénzforgalmi szolgáltatóknál indított egyedi forintátutalások darabszáma tekintetében 7,7 százalékos bővülés történt 2019 első negyedévében a megelőző év azonos időszakához képest, azonban az átutalások értékében közel 1 százalékos visszaesés történt. Ennek eredményeként az átutalások száma megközelítette a 64 milliót, értéke pedig kevéssel 153 ezer milliárd forint felett alakult az év első negyedévében. Említésre méltó, hogy a digitalizáció terjedésével párhuzamosan egyre népszerűbbek az elektronikus csatornák, ennek megfelelően 10 százalék feletti csökkenés történt a papír alapon, illetve telefonon kezdeményezett tranzakciók tekintetében és közel 12 százalékos növekedés az interneten és mobiltelefonon benyújtott tételek esetében az előző év azonos időszakához képest.Az elsősorban közüzemi és egyéb rendszeres számlák fizetésére használt csoportos beszedések vonatkozásában folytatódott a stabil növekedés, amelynek keretén belül a tranzakciók száma közel 4, értéke pedig mintegy 8 százalékkal bővült 2018 első negyedévéhez képest.

A teljes tanulmány ITT olvasható!


Hasonló cikkek