Tovább mérséklődött a kínai feldolgozóipar teljesítményének növekedése júliusban

Tovább mérséklődött a kínai feldolgozóipar teljesítményének növekedése júliusban, amikor az ország több részét megbénította a szélsőséges időjárás.

    A szombaton közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 50,4 pontra csökkent júliusban. Elemzők 50,8 pontra számítottak a júniusi, 50,9 pont után. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal.
Csao Csing-ho, a kínai statisztikai hivatal vezető elemzője az adatokkal egy időben közzétett közleményben a teljesítmény gyengülését elsősorban a júliusban az ország több részét sújtó szélsőséges időjárásnak – rendkívüli hőségnek, áradásoknak -, továbbá annak tulajdonította, hogy a vállalatok egy része ilyenkor végzi a berendezések és gépek karbantartását és javítását.

A termelésre vonatkozó részmutató az előző hónapról 0,9 ponttal gyengülve 51,0 pontra csökkent júliusban.
Az új megrendelések állományának részindexe 50,9 pontra esett vissza a júniusi, 51,5 pontról. A külkereskedelemben a kereslet visszaesést mutatott: az új exportmegrendelések részmutatója 47,7 pontra, az importmegrendeléseké pedig 49,4 pontra csökkent júliusban.
A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektor BMI-je a múlt hónaphoz képest 0,2 ponttal gyengülve 53,3 pontra csúszott vissza. Az indexet az építőipar teljesítményének gyengülése húzta lefelé: a szektor részindexe júniusról 2,6 ponttal gyengülve 57,5 pontra mérséklődött.

A jelenséget a statisztikai hivatal szakértője az építőipart hátráltató szélsőséges időjárással magyarázta.
A szolgáltatóipar teljesítménye ezzel szemben enyhe élénkülést mutatott az elmúlt hónapban: az index 0,2 ponttal javult júniusról, 52,5 pontra kapaszkodva. Egyebek mellett számottevően élénkült a turizmushoz kapcsolódó szolgáltatásokat kínáló ágazatok – a többi között a légi közlekedés, valamint a szálloda- és vendéglátóipar – teljesítménye.
Az üzleti várakozások 60,7 pontos részindexe továbbra is magas szintű optimizmusról árulkodott, csupán 0,1 ponttal gyengülve júniushoz képest. A mutató a hatodik egymást követő hónapban állt 60 pont fölött.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index júniusról 0,5 ponttal csökkenve 52,4 pont lett júliusban.
A Nemzetközi Valutaalap kedden 8,1 százalékra mérsékelte előrejelzését a kínai gazdaság idei növekedését illetően, míg 2022-re 5,7 százalékos növekedést valószínűsít. Az IMF indoklása szerint azért rontották 0,3 százalékkal az áprilisban kiadott,2021-re vonatkozó előrejelzést, mert Peking azóta mérsékelte a közberuházásokat és a fiskális támogatások mértékét. Kína erre az évre 6 százalék körüli GDP-növekedést tűzött ki.


Hasonló cikkek