Tovább nőtt a román folyó fizetési mérleg hiánya, csökkenőben a külföldi beruházások

Több mint duplájára nőtt Romániában a folyó fizetési mérleg hiánya az idei első két hónapban a tavalyi év hasonló időszakához képest, a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke pedig 3,17 százalékkal elmaradt a tavaly január-februári szinttől – közölte a Román Nemzeti Bank (BNR) pénteken.

Az első két havi deficit 172 millió euró volt, ami csaknem 140 százalékos növekedés a tavalyi 72 millió eurós mérleghiányhoz képest. Tavaly a román folyó fizetési mérleg éves hiánya elérte a 6,464 milliárd eurót, az előző évben jegyzett 3,498 milliárd euróhoz képest csaknem 85 százalékkal emelkedett.

A folyó fizetési mérleg hiánya azt követően ugrott meg, hogy a román kormány a közalkalmazotti béremelésekkel és áfacsökkentéssel felpörgette a belső fogyasztást. Az erre alapuló 7 százalékot közelítő gazdasági növekedéssel Románia élen jár ugyan Európában, de a költekezésnek az országon belül kevesebb hasznát látták, mint külföldön.

Az import sokkal gyorsabban növekedett az exportnál: tavaly csaknem 30 százalékkal, 13 milliárd euróra nőtt a román külkereskedelmi mérleg hiánya, amit a lassuló külföldi tőkebefektetések nem tudtak ellensúlyozni.

A tavalyi 4,586 milliárd eurós éves csúcs után a külföldi közvetlen tőkeberuházások idén az első két hónapban csökkenni kezdtek: 794 millió eurós összértékük elmarad az előző év január-februári időszakában Romániába érkezett 820 millió eurónyi értéktől.

Románia rövid – egy éven belüli lejáratú – külső adóssága február végén elérte a 25,532 milliárd eurót, ami 2,7 százalékkal haladja meg a tavaly év végén jegyzett szintet, a hosszú távú adósság pedig 69,5 milliárd euróra nőtt a 2017 év végi 68,6 milliárd eurós szintről.

A BNR devizatartaléka március végén 34,726 milliárd euróra csökkent a február végi 35,073 milliárd euróról.

 


Hasonló cikkek