Tovább tart a patthelyzet a szejm és a szenátus között

A lengyel szejm új emberi jogi biztost választott kedden Lidia Staron független szenátor személyében, továbbra is bizonytalan azonban a posztra pályázó immár negyedik jelölt megerősítése az ellenzéki többségű szenátus által

A kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) támogatásával induló Staron mellett a 455 jelenlévő képviselő közül 231-en szavaztak, 222-en az ellenzéki jelöltet, Marcin Wiacek jogászt támogatták. A kormányfrakció tagjai közül nem támogatta Staront a kisebb koalíciós partner, az Egyetértés párt 10 tagja. Jelöltsége mellett szavazott viszont 8 ellenzéki, illetve független képviselő.

Ahhoz, hogy Staron hivatalba lépjen, a szenátus jóváhagyására is szükség van. A felsőházban – amelynek maga a jelölt is tagja – az ellenzéknek szűk többsége van, ezért a szavazás kimenetele bizonytalan. A jelenlegi már az ötödik nekifutás, hogy a parlament új ombudsmant próbált választani a hivatalt jelenleg betöltő Adam Bodnar helyére. Bodnar hivatali ideje tavaly szeptemberben járt le.

A szenátus az év elején, majd áprilisban elutasította az alsóházban megválasztott akkori kormánypárti jelölteket, Piotr Wawrzyk külügyminiszter-helyettest, valamint Bartlomiej Wróblewski jogászt, a PiS képviselőjét. A korábbi két szavazás során viszont a szejm nem szavazta meg ombudsmannak az ellenzék javasolta Zuzanna Rudzinska-Bluszczot, Bodnar volt helyettesét.

A varsói alkotmánybíróság áprilisban megállapította, hogy sértik a lengyel alaptörvényt azok az előírások, amelyek szerint az emberi jogi biztos hivatali ideje lejártát követően, utódja megválasztásáig folytatja munkáját. Bodnarnak ezért júliusban távoznia kell posztjáról. Amennyiben a szenátus Staron jelöltségét sem hagyja jóvá, a következő jelöltről már új szabályok alapján döntenek, amelyeket a szejmnek ki kell dolgoznia az alkotmánybíróság által kifogásolt rendelkezés helyett.

Az áprilisi alkotmánybírósági döntést követően Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa felszólította Lengyelországot, hogy sürgősen válassza meg Bodnar utódját a lengyel törvények és a nemzetközi normák tiszteletben tartásával.

V4 Panoráma | PannonHírnök

Facebook 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek