További szigorításokat és végletekig elhibázott kríziskommunikációt kap Szlovákia

Pénteken a szlovákiai járványügyi bizottság, amely tulajdonképpen a kormány tanácsadójaként funkcionál, bejelentette, a húsvétihoz hasonló korlátozások bevezetését szorgalmaznák. Többek között jönne tehát a járáshatárokon ellenőrzése is.

Krajčí úgy gondolja, hogy a kormányfő is támogatja elképzeléseit a szigorúbb országzár ügyében. A kijárási tilalmat persze először a kormánynak is jóvá kell hagynia, de a miniszter szerint ez legfeljebb néhány nap kérdése. A járványbizottság pénteki közleményében egyébként az szerepelt, hogy a magukat önkéntesen tesztelők nagyobb szabadságot kapnának. 

Richard Sulík, az ország gazdasági minisztere szerint, csak akkor támogatná a keményebb lezárást, ha az a tényleg veszélyben lévő járásokat érintené. Jelenleg 4-5 igazán kritikus járást tartanak számon, nagyrészt az ország északi régióiban.

Krajčí kijelentette, minél tovább odázzák el a lezárást, annál tovább fog tartani! Szerinte reálisan a lakosság kétharmadát, nagyjából 3 millió embert kellene beoltani, ahhoz, hogy értelme is legyen. Miközben a legtöbb kutatás szerint nagyjából 35-40 százalék körül lehet a hajlandóság.

Az OĽaNO frakcióvezetője, Michal Šipoš egy tévéműsorban közölte, a kormányfő reggeltől estig azon dolgozik, miként lehetne enyhíteni a járványhelyzetet. Mivel jelenlegi ismereteink szerint a vírus megállításának nincs hatékonyabb módja a tömeges beoltásnál, óriási felelősség terheli a kormányzat vállát.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek