Továbbra is Andrej Babis a legnépszerűbb politikus Csehországban

Továbbra is Andrej Babis kormányfő, az ANO mozgalom elnöke a legnépszerűbb politikus Csehországban – derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét pénteken ismertette a STEM közvélemény-kutató intézet.

A felmérés szerint Andrej Babis tevékenységét a megkérdezettek 50 százaléka értékelte pozitívan, a második helyen Ivan Bartos, az ellenzéki Cseh Kalózpárt elnöke végzett, akinek tevékenységéről 41 százalék van kedvező véleménnyel, míg a harmadik helyen Tomio Okamura, a szintén ellenzéki, bevándorlásellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) párt elnöke van 36 százaléknyi pozitív véleménnyel.

A STEM a felmérésben a kormány tagjairól és a kilenc parlamenti politikai párt elnökéről kérdezte meg az emberek véleményét.

A legutóbbi, júniusi felmérés eredményéhez viszonyítva Babis népszerűsége három, Bartosé öt és Okamuráé egy százalékkal emelkedett.

A felmérés egyik érdekessége, hogy a nyáron hivatalba lépett koalíciós kormány minisztereinek többségét a megkérdezettek több mint fele nem ismeri.

Andrej Babis mellett Dan Tok, közlekedésügyi miniszter és Richard Brabec környezetvédelmi miniszter tarozik a legnépszerűbb politikusok közé. A statisztikusok rámutattak: mindkét politikus már hosszabb ideje jelen van a közéletben, ami befolyásolhatja értékelésüket. A másik végletet Jan Knezínek igazságügyi miniszter jelenti, aki jogászként korábban a hivatalnoki szférában dolgozott. Knezínek új ember a cseh nagypolitikában és a megkérdezettek 68 százaléka nem ismerte.