Továbbra is az Európai Néppárt tagja marad a Fidesz

A Fidesz továbbra is az Európai Néppárt tagja maradt, mert az a döntés született, hogy a Néppártnak szüksége van a keresztény-konzervatív erőkre is – mondta Orbán Viktor Brüsszelben, miután arról született döntés a Néppárt ülésén, hogy nem zárják ki, és nem függesztik fel a Fidesz tagságát.

A miniszterelnök elmondta, hogy a 2000-ben Ausztriában alkalmazott modellt veszik elő. Akkor három bölcs vizsgálta az Osztrák Néppártot, hogy megfelelnek-e az európai értékeknek. Ami jó volt Ausztriának, az jó lesz nekünk is, tette hozzá. Közölte, hogy a migráció és a keresztény értékek védelmében nem engednek. A Fideszt a tárgyalásokon Novák Katalin, Varga Judit és Szájer József képviseli majd.

A migráció ügyében nem enged a Fidesz

Orbán Viktor szólt arról is, nem lehet tudni, hogy a Bölcsek Tanácsa mennyi ideig vizsgálódik majd, de ez nem is fontos. A határidő a választások után fog lejárni, mert ha a jelentés a választás előtt jelenne meg, akkor újabb vita lenne, és ez nem érdeke az EPP-nek – tette hozzá. Mivel úgy döntöttünk, hogy semmilyen jogunkat nem gyakoroljuk a Néppártban, ezért még nincsen döntés arról, hogy május 26-a után hová ülnek be a Fidesz képviselői – hangsúlyozta a kormányfő. A Fidesz csak olyan frakcióba ül be a választások után, ami bevándorlásellenes, és kiáll a keresztény értékek mellett, valamint nem köt háttéralkukat – mondta Orbán Viktor.

Megbukott a Néppárt átalakításának a kísérlete

A kormányfő kérdésre válaszolva kifejtette, úgy jött Brüsszelbe, hogy 13 párt megtámadott minket. Bennünket el akartak távolítani – tette hozzá. Az a kísérlet történt itt, hogy átalakítsák a Néppárt szellemi karakterét. Úgy gondoltuk, hogy a Néppárt maradjon olyan széles, mint amilyen volt – mondta Orbán Viktor. Ott volt a kezemben a Fidesz kilépéséről szóló levél a vita során – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, hogy a Fidesz az EPP egyik legsikeresebb pártja, ezért nem fordulhatott volna elő semmilyen szavazás a kilépésről vagy a kizárásról, mert ezt kívánta a kölcsönös tisztelet. A Néppárt jövőjéről született olyan döntés, hogy a keresztény-konzervatív iránynak helye van a Néppártban – mondta Orbán Viktor.

Forrás: origo.hu

 


Hasonló cikkek