Továbbra is kihívás előtt áll az építőipar

Az ágazatban egyre versenyképesebbek a bérek. Ez egyértelműen kiolvasható az alkalmazható rezsióradíjakból. Az emelkedési ütem impozáns. Az elmúlt két évben jelentősen meghaladta a 10 %-ot. 2019-ben az általános forgalmi adó nélkül 3.730 ft-ra emelkedett.

Ennek ellenére továbbra is nyomasztó a szakember hiány. 

Az építésgazdaságért felelős Innovációs és Technológiai Minisztériumba eljuttatott a szakképzési törvény módosító javaslatukban megfogalmazták, „a legnagyobb gondot az iparág speciális cégszerkezete okozza, ugyanis a mikro- és kisvállalkozások jellemzően nincsenek eléggé és teljeskörűen felszerelve, így nem tudják a megfelelő eszközöket és teljes körű gyakorlati képzést biztosítani a tanulóknak. Ráadásul az építőipari szakmákat oktató szakközépiskolák és szakgimnáziumok tanműhelyei többségükben korszerűtlenek, kis alapterületűek, az eszközállományuk nem megfelelő, nagyobb tanulócsoportok oktatására alkalmatlanok. Az ágazatban az üzemen belüli gyakorlati oktatásra sincs lehetőség, hiszen a vállalkozások állandóan változó helyszíneken dolgoznak.” – mondta Koji László az ÉVOSZ elnöke

Ezeket a képzőközpontokat tehát nem szabad a vállalkozásokra, vagy egyéni kezdeményezésekre hagyni, állami vagy kamarai szinten szükséges megszervezni azokat, hogy egységes mederben tartva az oktatást fel tudják készíteni a segéd- és szakmunkásokat az építőipar újdonságainak használatára.

 


Hasonló cikkek