Tőzsde – Emelkedtek az indexek New Yorkban

Enyhén emelkedtek az irányadó tőzsdeindexek New Yorkban kedden, de a trend nem egyértelmű, mivel hol kisebb pluszokban, hol kisebb mínuszokban álltak a mutatók az eddigi kereskedésben.

Közép-európai idő szerint este nyolc óra körül a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,02 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor’s 500-as mutatója 0,01 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,34 százalékos pluszban állt.
Túlnyomórészt drágultak a technológiai vállalatok, így a Facebook 1,82 százalékos, az Amazon 1,24 százalékos, a Netflix 1,49 százalékos, az Alphabet pedig 1,32 százalékos nyereséget mutatott. Az Advanced Micro Devices közel 10 százalékkal drágult, miután a vállalat bemutatta új processzorait, amelyek jobbak az Intelénél, ráadásul olcsóbbak.
A hangulatot azonban rontja az amerikai-kínai kereskedelmi viszály miatti aggodalom. Donald Trump amerikai elnök hétfőn kijelentette, hogy az Egyesült Államok “nem áll készen” egy megállapodás megkötésére Kínával. Később azonban arról beszélt, hogy megállapodást vár a jövőre nézve. Hozzátette azt is, hogy a kínai importárura kivetett vámok “jelentősen” emelkedhetnek.

Trump kijelentései előtt a Hszinhua kínai állami hírügynökség azt írta kommentárjában, hogy Kína nem hajlik meg a szocialista piacgazdaság megváltoztatására irányuló amerikai követelések előtt. Az Egyesült Államok a kétoldalú tárgyalásokon fejezte ki aggodalmait az állami vállalatok támogatása és a szellemi tulajdonjogok semmibevétele miatt.
A kereskedelmi feszültségek jelentősen kiéleződtek május elején, miután mindkét ország kölcsönösen megemelte az egymás termékeire kivetett pótvámokat, ami éves szinten több százmilliárd dolláros áruforgalmat érint.
“Ezek a dolgok általában nem végződnek jól. Nőnek az aggodalmak, és az alapkezelők valószínűleg azon gondolkodnak, hogy miként ellensúlyozhatnák veszteségeiket és csökkenthetnék a kockázatokat” – vélte Michael Katz, a Seven Points Capital, egy New York-i székhelyű brókercég egyik tulajdonosa.

Májusban jelentősen nőtt a kereslet a hagyományosan biztonságosabb állampapírok iránt. A tízéves amerikai államkötvény hozama 2,27 százalékra, 19 havi mélypontra csökkent.
Esett a bankpapírok árfolyama az alacsonyabb kamatok miatt. A Goldman Sachs 1 százalékot, a Citigroup 0,2 százalékot, a J.P. Morgan Chase 0,3 százalékot, a Morgan Stanley 0,8 százalékot, a Wells Fargo pedig 0,1 százalékot veszített értékéből.
A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára egymással ellentétesen mozog.
Az augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,23 százalékos mínuszban, 68,61 dolláron, míg a WTI a júniusi kifutó jegyzésben 0,97 százalékos pluszban, 59,20 dolláron forgott.
A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára a júniusi kifutó jegyzésben 0,50 százalékkal 1277,15 dollárra esett.


Hasonló cikkek