Tőzsde – Pluszban álltak az indexek New Yorkban

Pluszban álltak a New York-i tőzsde irányadó indexei csütörtök este.

Közép-európai idő szerint este háromnegyed nyolc körül a 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 0,50 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb részvénytársaságok Standard & Poor’s 500-as mutatója 0,60 százalékos pluszban állt, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,66 százalékos emelkedést jelzett.
A befektetői kockázatvállalási hajlandóságot növelik az amerikai-kereskedelmi feszültségek enyhülésébe vetett remények.
A pozitív piaci hangulathoz az is hozzájárult, hogy az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtökön a várakozásokkal összhangban kamatot csökkentett, és úgy döntött, hogy november 1-től újraindítja a múlt év végén leállított és a gazdaság ösztönzését célzó eszközvásárlási programot (APP) havi 20 milliárd euró értékben.
A befektetők várják az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) jövő heti kamatdöntését is.

A csütörtöki kereskedésben a kereskedelmi konfliktusok alakulására rendszerint érzékenyen reagáló technológiai szektor szerepelt a legkedvezőbben, ezzel szemben az energiaipar ágazati mutatója mínuszban állt az olajárak csökkenése folytán.
A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két kőolajfajta ára csökkent. Közép-európai idő szerint este háromnegyed nyolc körül a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) 97 cent (1,74 százalék) mínusszal, 54,78 dolláron állt. Az északi-tengeri Brent olaj hordónkénti ára pedig 84 centes (1,38 százalék) csökkenéssel, 59,97 dollár volt.
Az arany unciánkénti ára 0,28 százalékkal, 4,25 dollárral 1507,45 dollárra emelkedett.
A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1074 dollárt adtak a délután fél négykor jegyzett 1,009 dollár után


Hasonló cikkek