Tradicionális kínai papírkivágások először Magyarországon

 

Londonból, a Berrcroft Galleryből érkezett a Yantai Művészeti Múzeum összeállítása. Magyarországon elsőként a Miskolci Galériában látható a tárlat, ami a hagyományos kínai papírkivágás-technika egyik legkomolyabb kollekciója.

Workshop a Miskolci Galériában

Szeptember 28-ig lehet megtekinteni a kiállítást, amely mintegy negyven papírkivágásos jelenetet foglal magába a korábbi korszakokból. Van azonban a tárlatnak egy olyan része is, ahol az alkotók nem tradicionális témákat, hanem Yantai városához, régiójához kötődő nevezetességeket mutatnak be.

Az ősi hagyományt  megelevenítő papírkivágások

A készítők irodalmi jeleneteket idéztek fel, filozófiai könyvekhez nyúltak vissza a papírkivágások elkészítése során, ám az alkotások sokszor olyan üzeneteket is hordoznak, amik a boldogságot, a szerencsét ábrázolják szimbolikusan, például egy tigris, főnix vagy aranysárkány képében. A kiállított művek mellett rövid, útmutatásszerű leírásokat olvashatnak a látogatók.

Minden korosztályt vonzott a különleges gyűjtemény

Augusztus közepe óta várja a kollekció a téma iránt érdeklődőket, akik számára szeptember 20-án, délután 3 órától Wang Wen, a tárlat kurátora egy rendhagyó tárlatvezetést, Liang Qiaoyan, a kínai papírkivágás mestere pedig bemutatót és workshopot tartott.

Körülbelül 1500 éves hagyománnyal bír a kínai papírkivágás. Yantai városában 600 éve van jelen, és napjainkban ennek a művészeti ágnak ez a legjelentősebb helyszíne.

Kónya Ábel igazgató mesél a kiállításra érkező diákoknak

Yantai Miskolc egyik testvérvárosa, ezért a két település múzeumának vezetősége korábban már szándéknyilatkozatot írt alá: ha Magyarországra hozzák a tárlatot, akkor elsőként a Herman Ottó Múzeumban (azon belül a Miskolci Galériában) fogják kiállítani. Így is történt, s egy hétig még bárki megtekintheti.

(Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek