Tram-train: okoslámpák és kocsiszínek

A vasútvillamos szerelvények okoslámpáknak köszönhetően zöldhullámot kapnak majd a hódmezővásárhelyi szakaszokon, hogy gördülékeny legyen a közlekedés és minden a lehető leggyorsabban működjön

A delmagyar.hu értesülései szerint zöldhullámban közlekednek majd a vasút-villamosok. Erre azért van szükség, hogy ne legyen probléma útközben, hiszen az utak túl keskenyek ahhoz, hogy kétsávosan alakítsák ki őket. Emiatt az intelligens lámpa érzékeli, hogy mikor érkezik jármű, és zöld utat biztosít neki, vagy minimálisra csökkenti a várakozási idejét.

A villamosvasút menetrendje nagyon feszített. Ahhoz keskenyek voltak az utcák, hogy a teljes városi pályaszakaszon kétvágányú pályát le­­hessen kialakítani. Vagyis na­­gyon össze kell hangolni, hogy ne találkozzon szembe az érkező és a távozó tramtrain­szerelvény. „Bele kell, hogy férjen” a nagyvasúti rendszerbe is – indokolta a „zöldhullámot” a delmagyar.hu-nak Mucsi László projekt főtanácsadó.

Amint látszik tehát profin kell működjön a finomhangolás, ezért fontos, hogy szervezzenek éjszakai próbautakat is, ilyenkor látják ugyanis, hogy hol és mit kell még csiszolni, hogy élesben már minden működjön.

A másik fontos hír a tramtrainnal kapcsolatban, hogy ma fejeződik be a közbeszerzési pályázat a szerelvény tároló kocsiszínnel kapcsolatban, hamarosan lesz lehetőségük kiválasztani a legjobbat. Ezt a pályázatot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. írta ki járműtároló csarnok építésére.

Farkas Cs. Tekla

Hazai Tükör | PannonHírnök

Facebook


Hasonló cikkek