Transzneműeknek kialakított börtön nyílik Angliában

A héten megnyílik az első, transzneműeknek szánt börtön az Egyesült Királyságban – jelentette be az ország Igazságügyi Minisztériuma. A börtönt egy dél-londoni büntetés-végrehajtási intézet egyik szárnyában alakították ki. Az első fogvatartott három személy lesz, akik férfiként kezdték az életüket, de később nővé operáltatták magukat

– írja az Index a BBC nyomán.

A hatóságok szerint a foglyok – akiknek van érvényes Gender Recognition Certificate-je, vagyis a nemváltó műtétet igazoló papírjuk – nem keveredhetnek a többi női elítélttel a suttoni Downview börtönben. Az Igazságügyi Minisztérium szerint a foglyok biztonságának megőrzése a fő céljuk. A transzneműeknek szánt létesítményt azután alapították, hogy Karen White, egy transznemű fogvatartott szexuálisan bántalmazott két nőt a wakefieldi New Hall börtönben. A férfiként született, de nővé operált White-ot a bíró ragadozónak nevezte, aki nőkre és gyerekekre is veszélyes. White-ot életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték szexuális bűncselekmények miatt.

A White-ügy érzékenyen érintette az Igazságügyi Minisztériumot. 16 hónapja dolgoztak az új irányelveken, amik egy transzneműeknek szánt büntetés-végrehajtási intézet megalapításához és üzemeltetéséhez kellenek. White ügyében a bíróság ugyanakkor azt az ítéletet hozta, hogy a transzneműségét kihasználva tudott visszaélni a női rabtársak kiszolgáltatott helyzetével. A Downview-i új szárny létrehozásával a törvényhozás valószínűleg azt szeretné elérni, hogy a transzneműek jogai se sérüljenek, ugyanakkor más foglyok testi épségét is biztosíthassák. Hogy pontosan hány transznemű elítélt él az Egyesült Királyságban, azt nehéz megmondani, mivel a szám folyamatosan változik. Tavaly augusztusban 17-en voltak Skóciában, és 125-en Angliában, illetve Wales-ben.

Forrás: BBC, Index


Hasonló cikkek