Trianoni emlékszobrot állítottak Balástyán

Az 1920-ban aláírt trianoni békediktátum emlékére szoborcsoportot készíttetett Balástya község önkormányzata, melyet a Páduai Szent Antal római katolikus templom előtti parkban helyeztek el.

Az emlékművet Katona Szonja helyi szobrászművész alkotta, aki vegyesen használt ősi és keresztény jelképeket, hogy kifejezze az időtlenséget és az új határok által elválasztott, mégis szétszakíthatatlan magyarság erejét.

Az emlékmű központi eleme egy nőalak, aki Szűz Máriát, Hungariát és Boldogasszonyt is szimbolizálja. Kezében tartja a történelmi, nagy Magyarországot és a Szent Korona van a fején.

Balástya trianoni emlékműve

Az alkotás másik része a kettős kereszt és hármas halom, amik a magyar címerben is láthatóak. Ezek szerepét emeli tovább a rájuk szálló, pontosabban rajtuk ülő, kerecsensólyom, más néven turulmadár.

Mindezek a magyarság történelmét, hitét és elhivatottságát kívánják kifejezni, tehát amellett hogy emlékeztetnek a 100 éves tragédiára, erőt is adnak a jövőre nézve.

A szoboravató és átadóünnepség a koronavírus miatt még várat magára, de amint lehet, megtartják, hogy tiszteletüket tegyék a sokoldalú jelképekből alkotott mű, a kezdeményezés és a szobrászművész előtt.

Farkas Cs. Tekla

Forrás/Fotók: balastya.hu

 


Hasonló cikkek