Trump harckocsikat küldene a szíriai olajmezőkhöz

Az Egyesült Államok fontolgatja, hogy harckocsikat vezényeljen át Északkelet-Szíriába az ottani olajmezők biztonságának garantálására, miután október elején csaknem ezer amerikai katonát vontak ki a térségből a török offenzíva kezdete előtt.

A CNN amerikai hírtelevízió úgy értesült a washingtoni védelmi minisztérium tisztségviselőitől, hogy „viszonylag hamar” megindulhatnak az amerikai harckocsik a kelet-szíriai olajmezők felé. A források szerint ezek a harckocsik nem kizárólag az olajkitermelési infrastruktúrát fogják védelmezni, hanem segítenek az Iszlám Állam még hátramaradt harcosaival szembeni küzdelemben és a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű milícia helyi erőinek kiképzésében is.

A CNN pénteki jelentése szerint egyelőre nem világos, hogy véglegesen jóváhagyott tervről van-e szó, illetve hogy pontosan hány harckocsi megindítását tervezik, de annyi bizonyos, hogy az előkészületek folyamatban vannak egy ilyen lépésre.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön a Twitteren azt írta, az amerikai hadsereg továbbra is részt vesz a szíriai olajmezők biztonságának garantálásában. Egyúttal utalt arra is, hogy „a kurdok” fontolóra vehetnék, hogy az olajmezők térségébe települjenek át.


Hasonló cikkek