Trump szeptemberben Lengyelországba látogat

Donald Trump amerikai elnök megerősítette részvételét a második világháború kitörésének 80. évfordulóján rendezendő lengyelországi ünnepségeken – közölte Jacek Sasin lengyel kormányfőhelyettes.

Múlt heti sajtóértesülések szerint Trump a lengyel államfő, Andrzej Duda meghívására kétnapos lengyelországi látogatásra készül augusztus végén, szeptember elején. Korábbi közlemények szerint a szeptember 1-jén esedékes varsói nemzetközi megemlékezésre a többi NATO-tagállam vezetőjét, továbbá az európai uniós tagállamok és a keleti partnerségi program országainak (Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Georgia, Moldova, Örményország, Ukrajna) államfőit is meghívták.

Vladimir Putyin orosz elnök nincs a meghívottak között. Erre Sasin azt a magyarázatot adta: “A szomszédos országokat fegyveresen megtámadó állam vezetőjéről van szó. Nem lenne helyénvaló Lengyelország megtámadásának évfordulójáról olyan politikus részvételével megemlékezni, aki ma ilyen módszereket alkalmaz”. 

A hitleri Németország 1939. szeptember 1-jén támadta meg Lengyelországot. A német légierő éjjel egy nyugat-lengyelországi kisvárosra, Wielunra 350 bombát dobott le, amelyek 1200-2000 lakos halálát okozták. A második világháború első európai ütközete aznap hajnalban a balti-tenger parti Gdansk mellett kezdődött, a németek által megtámadott Westerplatte-félszigeten. Szeptember 17-én Lengyelországot a Szovjetunió is megtámadta.

Forrás: bumm.sk, mti


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek