Tüdőszűrést végeznek az SZTE-n: várják a jelentkezőket

A programban új módszerrel szűrik a tüdőrákot. Már a korai jeleket is észreveszik

A speciális tüdőszűrés a Radiológiai Klinikán zajlik. 50 évesnél idősebb dohányos, vagy korábban dohányzó férfiakat és nőket várnak az ingyenes vizsgálatokra. E vizsgálatok célja, hogy időben észrevegyék a rákot, és kezelni tudják azt. Hiszen a tüdőrák az egyik leggyakoribb halálozási ok Magyarországon.

Hazánk sajnos világviszonylatban is élen jár a kór áldozatainak számát tekintve. Éppen ezért tesznek meg mindent a szakemberek, hogy jól szűrhetővé váljanak az elváltozások. Ám ehhez ennyi nem elég, ugyanis ösztönözni kell a dohányosokat, hogy elmenjenek a vizsgálatokra.

A kibővített HUNCHEST2 tüdőrákszűrő programban 50 évesnél idősebb férfiak és nők számára végeznek ingyenesen – előzetes jelentkezést és időpont-egyeztetést követően – CT-vel, komputertomográfiával történő szűrővizsgálatot. A vizsgálat nem okoz kellemetlenségeket, nem jár káros következményekkel, és csupán néhány percet vesz igénybe. Feltétele, hogy a jelentkező jelenleg is dohányos legyen, de akkor is jelentkezhet valaki, ha a dohányzásról 15 éven belül szokott le, és élete során átlagosan 25 évig napi egy csomag cigarettát elszívott – írják az SZTE weboldalán.

A jelentkezésről is a honlapon találnak további információkat olvasóink.

Farkas Cs. Tekla

Nyitókép: illusztráció

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

Facebook

 


Hasonló cikkek