Túl az adventi várakozás felén

November végétől hétről hétre mindig eggyel több gyertyát gyújtunk meg az adventi koszorún és ennek köszönhetően egyre nagyobb lesz a fény: nem csupán a környezetünkben, hanem – ha jól kitárjuk a szívünket – a lelkünkben is. 

Legyen az ember bármilyen vallású, vagy akár ateista, a Karácsony, a Szeretet szellemiségének ünnepe mindenkit megérint. Még napjaink kissé túlzottan ajándék-centrikussá vált világában is.

Miről is szól az Advent?

Az advent szó jelentése „eljövetel”. A Karácsony, vagyis a Szenteste  a „fény eljöveteléről”, vagyis a Fényt megtestesítő Jézusnak a megszületéséről, és az adventi időszak az ezt megelőző várakozásról szól. Hiszen a Világosság az, amely legyőzi a Sötétséget – és ezt érthetjük metaforikusan is, ami a mai korban különös jelentőséggel bír. A sötétségből a fény felé lépés, az újjászületés ünnepe ősidők óta a téli napfordulóhoz is kötődik.

betlehem
Embernagyságú “Betlehem” a Szent Családdal

“Örvendjünk! Hisz közeleg a Karácsony!”

Advent harmadik vasárnapja – azaz a Gaudete, azaz Öröm vasárnapja – után egyre közelebbinek érezzük Jézus érkezését. A színek is szimbolikus jelentőséggel bírnak a körgyűrűt – vagyis az egészt, másképpen: az örökkévalóságot jelző – koszorún. Bár manapság sokféle variációval találkozhatunk, az egyházi színmeghatározás szerint az első hetekben lila színű gyertyát szokás gyújtani, amelyet végül a rózsaszínű követ.

gyertyagyujtas-utani-percek
Óriási adventi koszorú a Dunakeszi Városháza melletti téren

Megint egy gyertyával több égett az adventi koszorún

Nem a reklámokból ismert Magenta szín vagy babarózsaszín ez: hanem egy finom árnyalat, mely az ártatlanságot jelképezi. Átmenet ez a pirostól a fehér, vagyis a lelki tisztaság felé. Vagyis ez is arra utal: Krisztus érkezésével megtisztul a lélek.” – hívta fel a figyelmet Dr. Kodácsy Tamás református lelkész a Dunakeszin december 11-én tartott adventi rendezvényen, ahol egészen december 18-áig, a negyedik gyertya meggyújtásáig számos programmal készülnek a város lakói a Karácsonyra.

gyertyagyujtas-elott
Dr. Kodácsy Tamás református lelkész meggyújtja a harmadik gyertyát Dunakeszi hatalmas adventi koszorúján

PTV FotóTihanyi-Konda Szilvia


Hasonló cikkek