Túl sok külföldi él Csehországban

Egyre több cseh állampolgár gondolja úgy, hogy túl sok külföldi él Csehországban – derült ki egy márciusi országos felmérésből.

 A CVVM közvélemény-kutató intézet felmérése szerint idén a megkérdezettek 40 százaléka válaszolta azt, hogy már túl magas a Csehországban élő külföldi állampolgárok száma. Tavaly ez az arány 35 százalék volt.

Az emberek 82 százaléka az egyetemi tanulmányokat és a szakmai gyakorlatokat jelölte meg befogadási oknak, a családegyesítést 61 százalék említette, akárcsak a külföldiek munkavégzés miatti Csehországba költözését.

A korrupciót az emberek 60 százalék, a gazdásági bűnözést 56 százalék, míg a bevándorlást 48 százalék minősítette Csehország legégetőbb problémájának. A negyedik helyen (46 százalék) az egészségügy gondjai, míg az ötödiken (41 százalék) a lakosság biztonsága végzett.

2018 végén mintegy 660 ezer külföldi állampolgár élt hosszú távú tartózkodási engedéllyel Csehországban. A több mint egymillió lakosú Prágában a külföldiek aránya már meghaladja a 20 százalékot.

Forrás: ma7.sk

Fotó: AFP


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek