Tüntetések Oroszországban – Navalnij feleségét is elvitték

Navalnijt támogató tüntetések kezdődtek vasárnap Oroszországban, jogvédők szerint a rendőrség több mint ezer embert őrizetbe vett. Közben az állami televízió szerint nem oroszországi épületről szólt a Putyinnak tulajdonított palota felvétele.

Több mint 4500 embert vettek őrizetbe a hatóságok Oroszország-szerte az Alekszej Navalnij letartóztatott ellenzéki politikus támogatására megtartott, a hatóságok által nem engedélyezett tüntetéseken. Az OVD-Info jogvédő csoport szerint legalább 4567 embert vettek őrizetbe, szemben a múlt heti 4027-tel. Moszkvában 1450, Szentpéterváron 997, Kraszojarszkban 194, Nyizsnyij Novgorodban 167, Tverben 124, Vlagyivosztokban 122, Novoszibirszkben pedig 103 emberrel szemben járt el így a rendőrség.

Navalnij feleségét is elvitték

A tüntetésszervezés rendjének megsértése szerint átmenetileg őrizetbe vették Moszkvában Julija Navalnaját, a letartóztatott ellenzéki politikus felségét, akit egy tiltakozó akcióról szállították el rohamsisakot viselő, gumibottal felszerelt rendőrök mikrobusszal. A belügyminisztérium kora délután kétezerre becsülte a fővárosi tiltakozó akciók részvevőinek számát.

A Dozsgy ellenzéki online televízió és az Eho Moszkvi rádió YouTube-csatornájának közvetítése szerint a résztvevők több oszlopra oszolva kíséreltek meg eljutni a Matrosszkaja Tyisina börtönhöz, ahol Navalnijt őrzik, de nem jártak sikerrel. A tömegből a rendőrök többeket kiemeltek, nem egyszer erőszakot alkalmazva. A TASZSZ szerint Moszkva belvárosában kigyulladt egy rendőrautó. Az okokat nem közölték. Az Interfax szerint a Tverszkaja metrónál egy férfi megkísérelte felgyújtani magát, de rendőrök a lángokat eloltották.

A rendőrök Moszkvában és Szentpéterváron elektromos sokkolót alkalmaztak. Az utóbbi városban a Dozsgy szerint könnygázt is bevetettek, de ezt a hatóság cáfolta. Az „északi fővárosban” összetűzés is volt, a tüntetők megakadályozták több társuk elszállítását. A történtek miatt egy férfi ellen, aki két rohamrendőrt ütlegelt, hivatalos személy elleni erőszak címén büntetőeljárást indítottak.

A Kommerszant úgy értesült, hogy vasárnap 31 városban 82 újságírót vettek őrizetbe. Közülük a legtöbbet, 22-t Moszkvában.

A megmozdulások a Távol-Kelet, Szibéria és az Ural után az ország európai városait is elérték. A moszkvai rendőrség szerint a fővárosi megmozdulásra kezdetben mintegy háromszázan gyűltek össze. A helyszínt az előzetes rendőri készültség miatt a szervezők a Lubjankáról a Krasznije Vorota metróhoz tették át, ahonnan a tiltakozók a „három vasútállomás” terére mentek át. Itt a TASZSZ szerint elállták a közúti forgalmat.

A belügyminisztérium kora délután még kétezerre becsülte a fővárosi tiltakozó akciók részvevőinek számát.

Blokkolják a netes híreket, amelyek nem hivatalos információkat tartalmaznak

 Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) közölte, hogy a tüntetésekkel kapcsolatban az interneten megjelenő álhíreket azonnal blokkolják.

Előző nap, szombaton a tüntetések mintegy száz városra terjedtek ki, a megmozdulásoknak több tízezer – a szervezők szerint negyedmilliót meghaladó számú – részvevője volt. Közülük mintegy 4 ezer ember őrizetbe vettek.

Moszkvában vasárnap a Kreml egész környékét, valamint a városközpont és a Szadovoje kolco (Kertkörút) közötti terület több utcáját lezárták. A főváros centrumának tíz metrómegállójában nem állnak meg a vonatok, és megváltoztatták a felszíni közlekedés útvonalát is. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) épülete körül a Lubjankán péntek este kordonrácsot állítottak fel. A hatóságok azt tanácsolták a környékbeli üzleteknek és vendéglátóhelyeknek, hogy vasárnap este hétig ne nyissanak ki. A Kremlhez közeli rakpartokon tilos a parkolás. Szentpéterváron a megmozdulásokat megelőzően lezárták a Palota-teret.

A belügyminisztérium előzetesen arra hívta fel az embereket, hogy ne vegyenek részt a nem engedélyezett tüntetéseken, és provokációk veszélyére figyelmeztetett. A főügyészség felhívta a figyelmet, hogy a tiltakozók agresszív magatartását tömeges rendzavarásban való részvételként értékelhetik, ami 15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Navalnijt január 17-én a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe, amikor visszatért Németországból, ahol gyógykezelést kapott, miután augusztusban Oroszországban – több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint – megmérgezték. Az aktivistát arra hivatkozva vették őrizetbe, mert megszegte egy sikkasztási ügyben rá korábban kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit. A himki elsőfokú bíróság január 19-én rendelte el Navalnij 30 napos előzetes letartóztatását. A politikus felfüggesztett börtönbüntetésének esetleges letöltendőre változtatásáról kedden dönt majd az illetékes bíróság.

A letartóztatást követően a Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) a világhálón közzétett egy dokumentumfilmet, amely szerint Vlagyimir Putyin elnök egy 100 milliárd rubelt (mintegy 400 milliárd forintot) érő titkos uradalmat építtetett fel magának a Fekete-tenger partján, Gelendzsik üdülőváros közelében. A YouTube számlálója vasárnap koradélután csaknem 105 millió megtekintést mutatott.

Manipulált felvételt mutatott volna be Navalnij?

Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasa és egykori dzsúdópartnere, Arkagyij Rotenberg üzletember szombaton kijelentette, hogy övé az ingatlan, amelyet apartmanszállodának nevezett. Az állami Rosszija 1 tévécsatorna felvételeket mutatott be, amelyek állítása szerint a helyszínen készültek, és amelyeken kívül-belül folyamatban lévő építési munkálatok és csupasz betonfalak látszanak.

Az állami média több műsora kételyeket támasztott a Navalnij által narrált anyag eredetével kapcsolatban rámutatva, hogy a szöveg legkevesebb egy furcsa szófordulata – az előszobát jelentő mudroom kifejezés sárszobaként való használata – angol eredetre utal. A Rosszija 1-en felhívták a figyelmet arra, hogy az animációban az állítólagos Putyin-palota főkapujára nem az orosz, hanem a montenegrói arany címersas került.

A Stuttgarter Zeitungra hivatkozva közölték, hogy a filmet egy Los Angeles-i produceri iroda decemberi megrendelésére a Freiburgban és Kirchzeitenben működő Blackforest Studiosban montírozták. A Meduza Lettországban szerkesztett orosznyelvű ellenzéki hírportál azt állította, hogy az épület alatt egy 16 szintes bunker található, és hogy Putyin négyszer is megfordult a birtokon. Maga az elnök azt mondta, hogy az ingatlan nem az övé és nem a hozzátartozóié, a Kreml szóvivője szerint Putyin sosem járt az épületnél.

Itt a washingtoni bírálat

Az Egyesült Államok elítéli az orosz hatóságok kemény fellépését az Alekszej Navalnij letartóztatott ellenzéki orosz politikust támogató tüntetések résztvevőivel szemben – jelentette be vasárnap az amerikai külügyminiszter a Twitteren.

Antony Blinken úgy fogalmazott: „Az Egyesült Államok elítéli a békés tüntetők és újságírók elleni, két hete tartó szigorú fellépést az orosz hatóságok részéről. Ismételten felszólítjuk Oroszországot, hogy engedje szabadon az alapvető emberi jogaik gyakorlása miatt őrizetbe vett embereket!”

A moszkvai amerikai nagykövetség vasárnap az Interfax hírügynökségnek megerősítette: a sajtón és az interneten keresztül tudomása van arról, hogy a FBK azt kérte Joe Biden elnöktől, vezessen be szankciókat 35, de legalább nyolc magas rangú orosz tisztségviselő ellen. Az érintetteket az alapítvány a demokratikus szabadságjogok megsértésével és korrupcióval vádolta meg. A listán szerepel Mihail Murasko egészségügyi miniszter is, aki az FBK szerint „fedezte Navalnij megmérgezését”.

Az orosz külügyminisztérium az engedély nélkül megtartott tüntetések ösztönzésével és az orosz beügyekbe való beavatkozással vádolta meg az Egyesült Államokat Facebook-oldalán. A minisztérium azt állította, hogy az amerikai diplomáciai tárca megpróbálja a RAND Corporation amerikai elemzőközpont 2019-es ajánlásaival összhangban széthúzni Oroszország erőit és így kibillenteni az egyensúlyából, de figyelmen kívül hagyja a jelentésnek a kockázatokra vonatkozó fejezetét.

A minisztérium arra figyelmeztette a nyugati közösségi médiumokat, hogy felelősség terheli őket a tiltakozásra vonatkozó hamis hírek terjesztésében.

A Navanij-törzs később a tüntetéseket késő délután befejezettnek minősítette. A hatóságok a moszkvai metró összes megállóját megnyitották ismét az utasforgalom előtt.

 

Világ tükör | Pannon Hírnök


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek