Turócszentmártonba szállították a 2 koronavírus-gyanús zsolnai férfit

A Turócszentmártoni Gyakorló Kórházba szállították át csütörtökön este a zsolnai kórházból azt a 2 kolaróci (Kolárovce/Biccsei járás/Bytča) férfit, akik koronavírus-gyanújával jelentkeztek a zsolnai egészségügyi intézményben.

A két beteget a  Turócszentmártoni Gyakorló Kórház (Univerzitná nemocnica Martin – UNM) infektológiai osztályán helyezték karanténba. Mindkét férfi 3 hetet töltött kiküldetésben Kínában, ahol mintegy 1500 kilométerre voltak a koronavírus-járvány epicentrumától – mondta Katarína Kapustová, az UNM vezető beosztású dolgozója a TASR-nek.

“A betegek Sanghajon keresztül érkeztek repülővel Frankfurtba, s onnan pedig autóval jöttek haza Szlovákiába. A repülés során bágyadtak voltak, és kaparó fájdalmat éreztek a légcsövükben, s már Frankfurtban megnézették magukat egy egészségügyi szakemberrel. Mivel nem tapasztaltak náluk heveny légúti betegség súlyos jeleit, azt javasolták nekik, utazzanak haza és vizsgáltassák ki magukat. Zsolnára érkezve felkeresték a helyi kórház sürgősségi részlegét. Onnan – tekintettel arra, hogy külföldi utazásról tértek haza, szigorú elkülönítés mellett átszállították őket az UNM-be.” – tette hozzá Kapustová.

“Kórházi kezelésük szigorú karanténban zajlik. Mindkét férfitől vérmintát vettek, amelyet egy speciális berlini laboratóriumba továbbítanak, ahol elvégzik rajtuk a koronavírustesztet. A két férfi jelenleg enyhe vírusos megbetegedés jeleit mutatják, lázuk nincsen és nem igényelnek intenzív ápolást.” – mondta az UNM munkatársa.

A 2 férfi csütörtökön jelentkezett a zsolnai kórházban. “A recepción azt mondták, hogy Kínában jártak és tüneteik vannak. Az illetékes nővér koronavírus-gyanúként értékelte ki a helyzetet. Azonnal elkülönítették őket az előtérben, ahol nem kerültek kontaktusba más betegekkel.” – mondta a zsolnai kórház szóvivője Lenka Záteková, s hozzátette, a Zsolnai Regionális Közegészségügyi Hivatal elrendelte az átszállításukat az UNM-be.

Forrás: bumm.sk, tasr, tvnoviny.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek